La vuitena edició de la Fira ViBa, la fira dels vins del Bages, s'ha tancat aquest diumenge amb un nou rècord de participació. Més de 6.500 persones han passat pel Pati del Casino de Manresa al llarg del cap de setmana per tastar i conèixer els vins dels 21 cellers i viticultors de la DO Pla de Bages, amb més de 14.000 tastos servits entre les 118 referències disponibles. A aquesta xifra cal sumar-hi un miler de participants més que han pres part en tastos especials, visites a cellers, activitats singulars i rutes pel patrimoni vitivinícola de la comarca.
L'enogastronomia local, gran protagonista
La ViBa ha posat el focus en l'experiència de territori, oferint una proposta gastronòmica i vinícola de quilòmetre zero. L'oferta incloïa plats preparats pel Kursaal Espai Gastronòmic, que va exhaurir existències amb més de 1.100 racions servides, i propostes culturals com la música de PD Gufi, el concert de River Omelet dissabte i l'actuació de Eva Fernández diumenge.
El divendres, la Nit de Picapolls va obrir la mostra amb gran afluència de públic, consolidant-se com un dels actes més esperats. I com a novetat, la construcció d'una barraca de pedra seca per part de la cooperativa Senders Vius va captivar l'interès dels visitants, que van seguir l'evolució d'aquesta instal·lació patrimonial al llarg dels tres dies.
Dissabte, jornada estrella
Amb més de 3.500 persones, dissabte va ser la jornada amb més afluència de públic. El Pati del Casino es va convertir en un espai familiar i lúdic, amb activitats per a tots els gustos i edats, i una atmosfera festiva on els vins del Bages van ser els grans protagonistes. El públic, tant local com vingut d'altres punts del país (gairebé un 40% procedents de Barcelona i Girona), va destacar l'ambient acollidor i l'oferta variada.
Tastos, rutes i patrimoni: una ViBa en expansió
Les activitats organitzades fora del recinte firal també han estat un èxit. Els tastos singulars, com el de vins de finca qualificada amb Anna Castillo, o les visites a espais com les vinyes de Can Mas, els cups picats a la pedra o les tines de la Vall del Flequer, van esgotar entrades dies abans i van tenir una alta presència de públic extracomarcal.
Els cellers de la Ruta del Vi del Pla de Bages també van rebre visites guiades, convertint-se en espais d'interacció entre elaboradors i públic. Aquesta oferta ha estat especialment valorada pel seu component de proximitat, autenticitat i qualitat.
Esport i gastronomia per completar l'experiència
La Mitja ViBa, organitzada per Toni Bravo, va reunir 370 participants entre les tres modalitats de recorregut (5, 10 i 21 km), combinant esport, vi i natura. Al final de la cursa, corredors i acompanyants van gaudir de tastos i d'un ambient festiu.
Una altra de les iniciatives destacades ha estat el Menú Fira ViBa, que va implicar diversos restaurants de la comarca, oferint menús maridats amb vins de la DO. Aquesta proposta va tenir molt bona acollida, i els tiquets de tast gratuïts que es regalaven amb el menú van incentivar noves visites a la mostra del Pati del Casino.
Finalment, el Sopar Fira ViBa, recuperat enguany, va reunir un centenar de persones a Cal Sitges d'Artés, en un àpat maridat amb vuit vins de la comarca i protagonisme per als productes de temporada i de proximitat, com els pèsols i les hortalisses de tavella.
Un projecte col·lectiu amb mirada de país
La Fira ViBa ha tornat a demostrar que és molt més que una fira de vins. És una celebració de territori, cultura i sostenibilitat, i un projecte col·lectiu que uneix elaboradors, viticultors, restauradors, ajuntaments, entitats i ciutadania. Està coorganitzada per l'Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages, i compta amb el suport de la Generalitat i la Diputació de Barcelona.
Amb aquesta edició de rècord, la ViBa consolida la seva posició com la gran cita anual del vi i el patrimoni al Bages, i un referent enoturístic a Catalunya.