La FUB inicia el projecte «Universitat saludable»

És tot un conjunt d'actuacions de promoció de la salut tant amb la comunicat educativa com amb el conjunt de la societat

Publicat el 25 de febrer de 2011 a les 18:18

Roda de premsa de la presentació de la 'Universitat saludable'. Foto: FUB

La Fundació Universitària del Bages (FUB) posa en marxa el projecte FUB-Universitat Saludable. Es tracta d'un projecte transversal per impulsar tot un conjunt d'actuacions de promoció de la salut tant amb la comunicat educativa com amb el conjunt de la societat, treballar en la recerca en salut pública, donar suport a institucions i entitats que vulguin treballar i impulsar la salut comunitària i difondre hàbits saludables al conjunt de la població.

Ajudar els alumnes, professors i personal de la FUB a deixar de fumar, impulsar la pràctica de l'activitat física i d'una alimentació saludable, divulgar aspectes relacionats amb la millora de la salut mitjançant conferències i activitats obertes al conjunt de la població, potenciar la recerca i assessorar empreses, entitats i institucions en qüestions de salut comunitària són algunes de les actuacions que es desenvoluparan en el marc d'aquest nou projecte.

FUB-Universitat Saludable parteix de l'especialització de la institució universitària manresana en l'àmbit de la salut i de la seva voluntat d'esdevenir una institució de referència en la salut pública i la promoció de la salut. Segons el director general de la FUB, Valentí Martínez, "volem aprofitar la nostra expertesa en l'àmbit de la salut per liderar un projecte ampli i transversal que beneficiï, no només la nostra comunitat universitària, sinó també el conjunt de la societat".

En el marc d'aquest projecte, la FUB s'integrarà a la Xarxa Catalana d'Universitats Saludables constituïda recentment i a la Red Española de Universidades Saludables.

Els objectius estratègics del projecte
El projecte FUB-Universitat Saludable té com a objectius estratègics el foment d'un entorn universitari promotor de la salut, que abasti tant l'alumnat, com els docents i el personal que treballa a la institució; potenciar la recerca i l'assessoria en promoció de la salut i la salut pública; i reforçar vincles entre la institució universitària i la societat que es concretin en col·laboracions amb institucions públiques i privades per contribuir a la millora de la salut de la població a través d'accions de transferència de coneixement o d'activitats relacionades amb la salut.

Per tirar endavant el projecte, es constituiran dues comissions, una d'externa i una d'interna, que seran les responsables d'assessorar i proposar activitats. L'externa estarà formada per representants d'institucions i entitats vinculades amb l'àmbit de la salut, mentre que la interna la integraran representants de diferents àmbits de la Fundació Universitària del Bages.

Les primeres actuacions programades
FUB-Universitat Saludable anirà creixent en propostes a partir de la constitució de les dues comissions que han d'impulsar les actuacions en el marc del projecte. No obstant això, com que ja fa temps que s'hi està treballant, ja s'han dissenyat les primeres que es duran a terme.

En la línia de fomentar un entorn universitari promotor de la salut dins de la comunitat educativa, s'està acabant de dissenyar un taller o un curs que serveixi per ajudar a deixar de fumar tant els alumnes, com els professors i el personal que treballa a la institució.

En aquest mateix àmbit es preparen actuacions que serveixin per potenciar l'activitat física dels alumnes. Segons la responsable del projecte, Marta Vilanova, es tracta d'incentivar la participació en activitats esportives que s'organitzen a la ciutat, promoure la creació d'equips esportius propis de la FUB o bé arribar a acords amb gimnasos de la ciutat per aconseguir condicions econòmiques preferents per a l'alumnat. També s'estan dissenyat tot un seguit de trajectes anomenats "rutes saludables" per fer caminades que tindran com a punt de sortida la FUB i que arribaran fins al Parc de l'Agulla i el Santuari de Joncadella.

Com a resultat de la col·laboració amb el grup de restauració DIESA, que gestiona la cafeteria-restaurant de la FUB, s'imprimiran un conjunt de mantells que inclouran diferents consells en temes d'alimentació i de salut. Aquesta acció s'emmarca tant en les actuacions destinades a millorar la salut de la comunitat universitària com en aquelles que volen anar més enllà de la FUB i incidir en el conjunt de la societat, ja que els mantells es distribuiran en tots els restaurants del grup.

Segona edició de la Setmana del Cor
La Setmana del Cor, que va organitzar per primera vegada la FUB amb la col·laboració d'una vintena d'entitats la passada tardor i que va mobilitzar més de 2.600 persones, tindrà continuïtat amb una segona edició que s'integrarà en el projecte FUB-Universitat Saludable. Aquesta segona edició tindrà lloc entre el 3 i el 9 d'octubre d'aquest any i centrarà les activitats en la sensibilització d'infants i joves sobre la necessitat de tenir cura del cor.

De les actuacions programades adreçades al conjunt de la societat destaquen també les "Capsules de salut", una programació estable de xerrades, que tant es poden dur a terme a la FUB com en altres espais de la ciutat, amb l'objectiu de fer divulgació de temes relacionats amb la salut. Les "Capsules de salut" formen part de les accions del programa pensades per fer transferència de coneixement.

En la línia de potenciar la recerca i l'assessoria en promoció de la salut i la salut pública, la FUB ja està treballant en treballs d'assessorament per al Pla d'Innovació d'Atenció Primària i Salut Comunitària per al Departament de Salut i CatSalut i en l'elaboració de propostes d'intervenció en salut per a l'Ajuntament de Manresa. Aquests treballs d'assessoria passen ara a integrar-se al nou projecte.

En aquest mateix àmbit, a partir del pròxim curs acadèmic, el 2011-2012, tots els alumnes que es matriculin per primera vegada a la FUB hauran de respondre una enquesta d'hàbits de salut. Això permetrà tenir dades per elaborar estudis d'estils de vida dels estudiants i disposar d'informació "per fer intervencions futures", explica Marta Vilanova.

Entre les actuacions contemplades hi ha, per exemple, el foment de l'ús de les escales de l'edifici de la FUB en la línia de fomentar l'exercici físic. En un altre ordre de coses i dins de l'àmbit acadèmic també es preveu promoure la realització de tesis doctorals i treballs de fi de grau sobre temes de salut pública i promoció de la salut.

Un projecte que neix de l'experiència prèvia
FUB-Universitat Saludable és un projecte transversal que parteix de l'especialització en l'àmbit de la Salut a través de la formació acadèmica, la formació continuada i l'activitat de la Clínica Universitària.

Segons Marta Vilanova, és un projecte que "és resultat de tot un treball que s'ha desenvolupat fins ara en el camp de la salut pública i comunitària". En aquest sentit recorda iniciatives com la creació de l'Aula de Salut que integren la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida i la Fundació Universitària del Bages, així com la vinculació a entitats com l'Associació de Titulats en Salut Pública de Catalunya (AMASPUB) i la Federación de Asociaciones de Salud Pública (FAASP). D'altra banda, la FUB col·labora des dels seus inicis amb el Departament de Salut de la Generalitat, CatSalut, l'Institut Català de la Salut (ICS), la Fundació Althaia i la Unitat de Salut de l'Ajuntament de Manresa, entre d'altres.

Un projecte pioner dins la Xarxa Catalana d'Universitats Saludables
El projecte de la FUB és el primer que es comença a desenvolupar en el marc de la Xarxa Catalana d'Universitats Saludables, constituïda el mes d'octubre passat, però que inicia la seva trajectòria pública a partir del dia 29 de març. Així ho ha destacat la representant d'aquesta Xarxa, Dolors Juvinyà, durant l'acte de presentació que s'ha dut a terme aquest migdia a la Fundació Universitària del Bages.

A la presentació hi ha assistit també el director general de Salut Pública, Antoni Plasencia, que ha posat de relleu la importància "del treball en xarxa" quan es tracta de fer prevenció i promoció de la salut. En aquest sentit ha agraït el compromís de la FUB en aquest projecte i ha instat tota la comunitat universitària a implicar-s'hi.

De la seva banda, el director general de la FUB, Valentí Martínez, ha qualificat el projecte com a "integrador, dinamitzador i transversal" i ha afegit que revertirà en el conjunt de la societat. Martínez ha explicat que FUB-Universitat Saludable representa un "compromís seriós i rigorós" i que és un projecte que demostra que l'aportació de la universitat pot anar més enllà de la docència.