
Les qualitats terapèutiques i nutritives de la mel fan que aquest producte sigui molt apreciat. Un aliment dolç que les abelles fabriquen a partir del nèctar de les flors. El Bages produeix artesanalment la seva mel a través d'alguns petits productors que fan mel ecològica i que constitueixen un tipus d'oferta diferent a la de les grans marques.
El procés per arribar a tenir mel ecològica es basa en diferents aspectes. Per Isabel Molins, productora de mel de Montserrat a la Masia Magí del Gras de Marganell, les diferències es basen en el maneig de les abelles, a les quals només se'ls hi poden administrar productes autoritzats, no convencionals. Per Molins, que recentment ha fet la reconversió cap a aquest sistema ecològic, un segon punt clau és la situació dels ruscs d'abelles lluny de la contaminació. Es per això que aquesta mel es produeix dins el recinte protegit del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. En el mateix sentit s'expressa Ferran Argilés, productor de la mel "Valls del Montcau". Els ruscs d'abelles estan situats dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac ja que, segons les exigències ecològiques, les abelles no poden tenir cap producció agrícola convencional en 3 kilòmetres a la rodona. Una explotació que, al seu voltant, també conrea plantes lleguminoses productores d'una reserva de llavors i nèctar alternatiu pels anys en què les plantes aromàtiques no tenen les propietats adequades.
El tipus de mel que es fa al Bages pot ser monofloral, amb nèctar provinent de les flors d'un sol tipus d'espècies, o milflors, provinent de diferents tipus de flors. En el cas de la mel monofloral és habitualment de romaní, perquè és la primera planta que floreix durant aquest període de temps, i aleshores es pot aconseguir mel d'un sol tipus de varietat. A mesura que avança la primavera es van afegint altres plantes a la floració, aleshores la mel es constitueix a partir del nèctar de flors de diferents plantes tot fent la mel de milflors. A part del romaní, al Bages, es fa mel amb altres plantes típiques dels prats d'aquestes zones, com la botxa, la farigola, l'arboç o el bruc.
La mel produïda de manera artesanal i ecològica té moltes diferències de gust i estructura, si la comparem amb la produïda per les grans marques. Per Isabel Molins, la mel que es pot trobar en els gran supermercats és una mel que s'evita que es cristal·litzi. La cristal·lització és un procés que fa la mel quan va deixant de ser líquida, un fenomen que fa de manera natural per conservar-se millor. Per evitar això la mel s'escalfa molt, un tractament que li fa perdre moltes qualitats i, això es nota en el producte final. La mel artesanal i ecològica té molta més aroma, dolçor, puresa i una textura més espessa. Per Ferran Argilés, la gent que habitualment consumeix mel de grans produccions i prova la mel ecològica es pot sorprendre per la diferència de gust, color i textura que té. Una potència de gust que encara es pot remarcar més quan es poden oferir mels monoflorals que també ofereixen gran qualitat.
La venda d'aquest producte es basa en la proximitat i en canals molt concrets al Bages i en alguns punts més enllà de la comarca. Una distribució condicionada per un sistema ecològic que genera quantitats de mel més baixes, que també es pot veure afectada per efectes climatològics com el fred o la sequera. Les mels artesanals i ecològiques del Bages, són una oferta diferenciada amb un tipus de client que valora la proximitat i la qualitat d'aquest producte.