La neurociència aplicada a la docència en un curs de la FUB

El curs s'adreça bàsicament a mestres d'educació infantil i primària i s'impartirà entre el 16 de gener i el 26 de març

Publicat el 09 de desembre de 2011 a les 14:00

L'Escola de Formació Contínua i els estudis d'Educació Infantil de la Fundació Universitària del Bages (FUB) han programat per al mes de gener el curs "L'escola del segle XXI: Una mirada des de la Neurociència". Es tracta d'un curs adreçat bàsicament a professionals de l'ensenyament i, segons la directora dels estudis d'Educació Infantil, Montserrat Pedreira, vol posar "al seu abast coneixements sobre les noves tendències que es van introduint en el món de l'educació".

Aquest curs se centrarà en les diferents aplicacions i avantatges que la neurociència pot tenir en la docència. Així, s'hi tractaran qüestions com el funcionament del cervell humà i sobre el procés d'aprenentatge per contribuir a escurçar les diferències entre allò que s'ha ensenyat i el que finalment s'acaba aprenent; sobre com s'han de dissenyar les estratègies didàctiques perquè siguin més adequades als estils d'aprenentatge dels infants; o bé com millorar, des de la neurociència, la resolució de conflictes i la relació amb les famílies.

Per tractar totes aquestes qüestions s'ha dissenyat un curs amb una orientació tant pràctica com teòrica, que permeti donar una visió general dels fonaments científics i filosòfics del procés d'aprenentatge a través de l'experiència, però també estudiar i analitzar casos i aportacions que s'han fet en aquest camp aplicats al món de l'educació.

Es tracta que al final del curs, els mestres hagin adquirit uns coneixements sobre els fonaments científics i filosòfics de l'aprenentatge basat en l'experiència, que sàpiguen reconèixer els ritmes i els estils d'aprenentatge dels infants i les característiques de les seves etapes de desenvolupament i que incorporin eines didàctiques útils per al seu dia a dia a l'aula.

El curs anirà a càrrec d'experts en aquest àmbit, concretament de Betzabé Lillo, Màster en Intervencions Socials i Educatives i Guia Montessori. L'acompanyarà Marco Zagal, Màster en Didàctica de les Ciències Experimentals per la UAB i especialista en Neurociència, llenguatge, memòria i aprenentatge. Tots dos són formadors de Montessori Canela i membres del Grup d'Investigació i Assessorament Didàctic de la UB.

Fora de les aules de la universitat
Aquesta serà la primera vegada que una oferta formativa vinculada als estudis d'Educació Infantil surt de les aules de la Fundació Universitària del Bages. El curs s'impartirà a l'Escola Ítaca de Manresa, un centre que habitualment col·labora amb els estudis d'Educació Infantil de la FUB i que destaca per la seva aposta per la innovació en els processos educatius.

El curs s'adreça bàsicament a mestres d'educació infantil i primària i s'impartirà entre el 16 de gener i el 26 de març. Per més informació sobre el curs i la forma com fer les inscripcions es pot consultar el bloc d'Educació de la FUB, a l'adreça http://educaciofub.wordpress.com/.