
"Manresa és una ciutat sensible i permeable a l'educació emocional perquè és una ciutat amb cor", ha afirmat Eva Bach Cobacho en l'acte de pregó de la Festa Major d'enguany que ha tingut lloc aquest migdia en un Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa ple de gom a gom.
Eva Bach , pedagoga, mestra i escriptora, ha expressat en la seva intervenció, que ha rebut una llarga ovació del públic assistent, el seu amor a la pedagogia i a l'educació emocional. Ha destacat el paper de l'educació tot afirmat que "l'educació és la matriu on es gesta el futur i la columna que vertebra i impulsa el desenvolupament personal, social i humà". En aquest sentit ha ressaltat que "Vetllar pel creixement emocional sa dels infants i de les noves generacions és un dels grans reptes de l'educació actual i implica responsabilitzar-nos del propi".
Bach ha iniciat el seu discurs fent un repàs per la història de l'educació i la pedagogia; des de l'impuls renovador que va sorgir a Catalunya amb el corrent noucentista, a etapes posteriors tan fosques com la guerra civil i la pos tguerra fins a arribar a la difícil situació actual. En aquest sentit ha fet una crida al treball col·lectiu per garantir les sensibilitats individuals, la llibertat de crear i aprendre i on les persones estiguin per sobre de les ideologies i els interessos concrets.
Ha apuntat que "l'educació emocional és, en darrer terme, aprendre i ensenyar el llenguatge del cor. Un llenguatge que es reconeix perquè, com la poesia, la música o les arts, acarona el nostre reducte més íntim i profund i ens regenera per dins". Per això, considera que s'ha de buscar un llenguatge i un nou estil de comunicació que tregui el millor de cada persona i que permeti créixer intel·lectualment i emocionalment tant a nivell personal com col·lectiu.
Seguidament, Eva Bach ha explicat la tasca dels educadors emocionals, en la qual Catalunya és capdavantera dins de l'estat espanyol, i que investiga les emocions i el llenguatge comú, el llenguatge del cor, per crear un món més amable i comprensible per tothom. Així, la pedagoga ha destacat el gran treball que en aquest àmbit s'ha fet a les escoles de i als diferents centres educatius de Manresa.
Per acabar, ha assenyalat que "Manresa és més que una ciutat emocionalment intel·ligent i més que el cor de Catalunya. És una ciutat sensible i permeable a l'educació emocional perquè és una ciutat amb cor. Una ciutat que irradia la llum i la calidesa del cor, que exhibeix agraïda l'empremta del seu passat i que alhora palpita de futur, que vol anar més lluny i apunta sempre una mica més lluny". I ha tancat el seu pregó expressant el desig que Manresa sigui un referent en l'àmbit de la pedagogia i l'educació emocional per tal que generacions presents i futures puguin gaudir d'un "espai de màgia" i d'un "llenguatge que surti del cor".
Després del pregó, l'alcalde, Valentí Junyent ha tancat l'acte amb un parlament.
Després del pregó, l'alcalde, Valentí Junyent ha tancat l'acte amb un parlament.