
La nova residència per a persones sense sostre de Manresa ja ha rebut 40 peticions abans de la seva inauguració, prevista per aquest dijous. De moment, l'equipament té ocupades 7 de les 17 places de què disposa. Un dels seus coordinadors, Ramon Pla, ha explicat que, a més d'oferir-los un espai on viure, la residència farà una tasca d'acompanyament perquè puguin sortir d'aquesta situació sense caure en l'exclusió social. D'aquesta manera, la filosofia de la residència exigirà que les persones que hi visquin s'impliquin en tasques com la neteja de l'espai o la cuina, i se'ls donarà suport en la recerca de feina. La Fundació Rosa Oriol ha invertit 800.000 euros en la construcció de l'edifici.
A principis d'aquest any, un centenar de voluntaris de la Fundació Rosa Oriol va comptabilitzar una setantena de persones que dormien en garatges, caixers automàtics, barraques o cotxes. Davant d'aquesta situació, que s'ha anat agreujant amb el pas del temps, la Fundació Rosa Oriol vol donar resposta a les creixents necessitats socials.
Així, aquest dijous s'inaugura la primera residència per a persones sense sostre de la capital del Bages. Es tracta d'un edifici de cinc plantes, situat a la carretera de Vic, amb 17 habitacions, cuina, menjador, terrassa i sala polivalent. Els usuaris de la nova residència seran escollits entre les mil famílies a qui la fundació entrega aliments i que vénen derivats dels serveis socials.
Segons ha explicat un dels coordinadors del nou equipament, Ramon Sala, les condicions per entrar a la nova residència són que les persones tinguin entre 18 i 65 anys, no rebin cap ingrés econòmic ni pateixin cap tipus d'addició. S'hi podran estar entre 6 mesos i un any, tot i que si durant aquest temps troben una ocupació laboral se'ls demanarà que cedeixin el seu lloc a d'altres persones en risc d'exclusió social.
Durant la seva estada a la residència, els usuaris no pagaran cap tipus de lloguer i tindran dret a tres àpats diaris. Amb tot, Pla ha explicat que això no els exclou de complir uns deures, entre els quals hi ha la neteja de l'espai, la cuina, i la col·laboració al Banc d'Aliments o als horts ecològics de la Fundació.
Segons ha explicat, la filosofia de la residència és acollir persones sense llar i no només donar-los un lloc on viure, sinó també afavorir els seus hàbits socials i la seva reinserció al món laboral i social. Així, per exemple, se'ls ensenyarà a fer currículums o se'ls impartirà classes de català, entre d'altres qüestions. "El què pretenem és estar al seu costat i donar-los recursos per creuar aquest desert per on estan passant", ha explicat Pla.
Nous perfils
La crisi econòmica ha fet agreujar la situació de moltes famílies. Segons Pla, els primers "expulsats de la societat" van ser els nouvinguts, però ja fa temps que també en pateixen les conseqüències la població autòctona. De fet, el 55% de les famílies que assisteixen al Banc d'Aliments de Manresa és gent del país. "Són persones de classe mitjana que fins ara treballaven, tenien hipoteca i cotxe, però que s'han quedat sense feina i han esgotat l'atur i els estalvis. El llindar de la pobresa és molt prim", ha puntualitzat. Dels set primers usuaris de la residència, sis són homes i només hi ha una dona.
300 voluntaris
La Fundació Rosa Oriol, que compta amb el suport de la família Tous, va néixer el juliol del 2010 a partir de la plataforma ciutadana de solidaritat de Manresa, creada per un grup de ciutadans a finals del 2008. Actualment, ja compta amb 300 voluntaris. El projecte de la residència no ha rebut cap subvenció pública i serà sostingut amb les ajudes dels particulars i les empreses que s'hi vulguin implicar. De moment, la Fundació Rosa Oriol ha invertit 800.000 euros en la construcció de l'edifici.