L’Ajuntament de Manresa continua amb el programa de control del mosquit tigre (aedes albopictus), que va iniciar a finals de l’any passat. Tenint en compte que el període d’activitat del mosquit comprèn des del mes de maig i fins al novembre, s’ha cregut convenient desplegar ara la segona fase del pla per reforçar les accions informatives i de prevenció.
En aquests moments, continua sense haver-hi cap constància oficial que el mosquit tigre s’hagi establert al municipi de Manresa. Tot i això, és important incidir un cop més en la necessitat de no descuidar les mesures preventives que la població pot dur a terme i que tant influeixen a l’hora d’eradicar l’expansió d’aquesta plaga. Hem de tenir en compte que hem tingut un hivern relativament plujós, i per aquest motiu hi poden haver a la ciutat molts espais plens d’aigua, idonis per la cria del mosquit tigre.
Continuant amb la tasca d’informar la població, s’ha fet una nova tramesa de tríptics informatius, que s’han distribuït en equipaments municipals –edifici Infants, centre cívic Selves i Carner i Joan Amades, Biblioteca del Casino, Oficina d’Informació, Cementiri Municipal–, centres d’atenció primària i centres hospitalaris, i també farmàcies de la ciutat. Aquest tríptic explica de forma clara i breu què cal fer per evitar la posta d’ous i el creixement de les larves del mosquit, com evitar les picades i com guarir-les, i una breu descripció de com és morfològicament i quin és el seu comportament. Al novembre passat es van repartir un miler de tríptics. Aquest maig se n’han repartit un miler més.
A banda, es començarà a intervenir de forma preventiva al Cementiri Municipal. Això, perquè en el 85,7% dels municipis on hi ha colònies d’aquesta espècie invasora, el focus de cria ha estat al cementiri.
S’ha de tenir en compte que el mosquit tigre pon els ous en recipients on s'acumula aigua estancada i totalment estable. En concret, aprofita per col•locar els ous al límit entre la làmina d’aigua i l’aire. Així, com a mesura preventiva, entre els mesos de maig i finals d’octubre s’aconsella evitar la col•locació de recipients amb aigua a l’exterior dels nínxols del cementiri. Molts dels blocs de nínxols disposen d’uns recipients per tal de col•locar flors amb un doble got. El got interior (blanc) serà retirat provisionalment. L’exterior (metal•litzat) ja porta un orifici a la part inferior que no permet que s’hi acumuli l’aigua. Com que no suposa un risc, no es retirarà. Es tornarà a col•locar el got interior al seu lloc al mes d’octubre.
Eradicar el mosquit tigre és pràcticament impossible, i des de la Diputació de Barcelona, la Generalitat i l’Ajuntament de Manresa es té clar que la prevenció és l’única arma possible per tal d’alentir la progressió de la colonització i reduir els efectes de la seva arribada.
L’objectiu fonamental del pla és informar la població i conscienciar-la per tal de reduir al màxim la possibilitat que el mosquit trobi les condicions adequades per instal•lar-se i colonitzar la ciutat i els entorns, evitant així les molèsties que pot causar a la població.
El mosquit tigre és originari del sudest asiàtic. L’estiu del 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya. El mosquit adult fa entre 2 i 10 mm. Se’l reconeix per les ratlles blanques al cap i al cos. Els ous i larves viuen en petites masses d’aigua estancada, en àrees exteriors, properes a la presència humana. No els agrada posar els ous en aigües en moviment ni en masses d’aigua grans. És actiu sobretot de dia i principalment a l’exterior de les cases, i s’amaga en àrees ombrívoles. Volen només fins a uns 400 metres del lloc de cria. Les femelles produeixen molèsties pel nombre elevat de picades que fan.
La prevenció és el millor mètode per al control d’aquest mosquit. El més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer. L’aplicació d’insecticides sobre el mosquit adult no és un mètode eficaç per controlar-ne la plaga.
Els consells que es donen són:
- Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, etc...
- Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites
- Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos
- Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra
- Eliminar l’aigua dels recipients on trobem larves del mosquit