L'Ateneu Les Bases, a punt per iniciar les inscripcions

El nou complex podrà ser visitat aquest dissabte pels ciutadans, d'11 del matí a la 1 del migdia

Publicat el 25 de gener de 2012 a les 19:42
Visita a les obres de l'Ateneu Les Bases. Foto: AjM

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha manifestat la seva "satisfacció pel ritme de les obres" a l'Ateneu Les Bases i ha animat als ciutadans a visitar aquest dissabte les seves instal·lacions per poder comprovar les característiques "d'aquesta oferta esportiva, cultural i social que s'oferirà al bell mig de Manresa".

Junyent ha fet aquestes declaracions durant una visita al nou equipament integrat polivalent, situat a la zona nord de la ciutat, per conèixer de primera mà l'estat actual de les obres que han entrat en la seva fase final, i que aquest dissabte 28 de gener serà presentat a la ciutadania en una jornada de portes obertes, que començarà a les 11 del matí.

Durant la visita, els han acompanyat també els regidors d'Urbanisme, Paisatge i Mobilitat, Ramon Bacardit; de Cultura, Joan Calmet; la directora general de cooperativa manresana Encís, Clara Puigventós; l'arquitecte Lluis Millet; els constructors Agustí Cots i Albert Cots, de l'empresa Construccions Cots i Claret; el gerent de l'Ajuntament, Francesc de Puig; i Bernat Gaya, responsable dels sis equipaments esportius que gestiona la Federació Catalana de Bàsquet en territori català i, a partir d'ara, també director de l'Ateneu Les Bases.

Les autoritats i tècnics han fet un recorregut pels diferents espais de les instal·lacions, han rebut les explicacions detallades de les característiques del complex i han comprovat el bon ritme dels treballs que ja han entrat en la fase d'acabats, seguint el calendari previst que preveu la seva finalització abans de l'estiu.

2.200 preinscripcions
El nou equipament ha rebut fins ara 2.200 preinscripcions i continuen a un bon ritme amb una vintena de noves peticions diàries. A partir de la jornada de portes obertes, els responsables del centre es posaran en contacte amb les persones preinscrites per confirmar les dades, explicar les condicions i iniciar el període d'inscripció.

El nou director de l'Ateneu, Bernat Gaya, ha anunciat que aquest dissabte els ciutadans que visitin el complex i no s'hagin inscrit tindran oportunitat de fer-ho en una espai que es muntarà expressament amb aquest objectiu. Per a Gaya, l'Ateneu Les Bases és un equipament que presenta unes prestacions úniques "amb una sola recepció i uns serveis plenament integrats".

Per la seva part, Clara Puigventós, directora d'Encís, ha afirmat que integrar la gran oferta cívica i de lleure que oferirà l'Ateneu "és una gran repte que ens estimula". Puigventós ha fet una repàs de les activitats que s'hi oferiran entre els quals ha destacat que "hi haurà una gran oferta cultural, amb més de cinquanta tallers oberts a nous públics". També ha afegit que el cas de la Biblioteca, serà una experiència innovadora, ja que aquesta és gestionarà de forma mixta entre l'Ateneu i la Diputació.

Nou model d'equipament públic
L'Ateneu Les Bases és nou model d'equipament públic que acollirà un ampli ventall d'activitats esportives, culturals, socials i de lleure. S'està construint en un espai ubicat entre els carrers Balmes, Guifré el Pilós, Valentí Almirall i Cintaires i estarà format per tres mòduls, tot i que l'aspecte exterior serà el d'un únic edifici comunicat internament.

L'Ajuntament de Manresa, impulsor del projecte, ha cedit a la Federació Catalana de Basquetbol (en col·laboració amb la coo perativa 6Tell i Construccions Cots i Claret), a través d'una concessió administrativa, el projecte de construcció i gestió d'aquest equipament, inèdit fins ara al nostre país.

L'Ateneu Les Bases comptarà amb prop d'11.000 metres quadrats d'instal·lacions que acolliran un pavelló triple, una piscina amb zona termal, una sala de fitness i tres d'activitats dirigides, una biblioteca d'àmbit local, un auditori, una ludoteca, un centre obert, quatre espais per a tallers, un espai per gent gran, un espai bàsic d'atenció social i un punt d'atenció al ciutadà.

Un projecte innovador, inèdit a Catalunya
Es tracta d'un projecte innovador d'equipaments públics, inèdit a Catalunya, que busca la proximitat de l'equipament en els barris on s'ins tal·la, l'aprofitament dels espais per una diversitat de serveis, ser punts de trobada de persones que coincidiran per motius i usos diferents i un sistema de finançament que pretén compartir amb les empreses concessionàries l'esforç d'inversió municipal per destinar-ho a objectius d'interès públic.

La característica principal del nou model és l'aprofitament màxim d'uns mateixos espais per una pluralitat d'usos i per diferents sectors de població. Aquesta característica va associada a l'objectiu d'aconseguir que aquest aprofitament intens reverteixi en crear més ocasions de convivència i de trobada entre les persones.

La idea consisteix en dissenyar edificis que puguin contenir serveis (ludoteca, tallers, sales de reunions, centre obert, niu d'entitats, sala d'exposicions, cafeteria, bibliot eca, pista poliesportiva, espais de lleure, sales específiques. L'equipament públic també contindrà espais comuns que serveixin com a vestíbuls o com a vestuaris per a més d'un d'aquests serveis.

D'aquesta manera es pretén donar resposta d'una forma més planificada a les necessitats creixents de serveis complementaris en els diferents districtes municipals, es pretén donar més aprofitament als metres quadrats de disponibilitat pública de cada districte i, de cara als usuaris, també s'espera donar més facilitat i més comoditat per a les famílies o pels usuaris que s'adrecen als equipaments públics en grup. Els pares i mares que acompanyen als seus fills al gimnàs o a la piscina poden aprofitar el seu temps en altres serveis com en el de la biblioteca, per exemple.

La novetat d'aquest model d'integració de serveis en un únic equipament ha de comportar la descentralització i l'apropament de serveis que en aquests moments els seus usuaris han de fer un desplaçament més llarg de casa seva i també ha de propiciar un increment de la convivència i de l'activitat comunitària en cada un dels sector de la ciutat.

La idea de la integració en un únic edifici de diferents serveis va aparèixer en el procés de participació ciutadana per definir com ha de ser l'equipament públic de la zona de les Bases de Manresa. Aquesta intenció s'ha anat concretant a través el coneixement de l'experiència d'altres equipaments com per exemple els de l'Ajuntament de Vitòria.