L'associació L'Era (Amics de l’Escola Agrària) ha programat el "Taller de construcció d'un forn de fang domèstic" pels caps de setmana 11 i 12 d'octubre i 21 i 22 de novembre, adreçat a les persones que tenen ganes de coure's el pa i cuinar a casa amb un forn de llenya propi.
Diego Martín i Juan Pedro Franco són els dos experts bioconstructors que guiaran l'alumnat en la part teòrica i també en la part pràctica. L'objectiu és construir un forn de foc directe de baix cost, amb materials simples i naturals com la terra, la palla i maons massissos, i finalment aprendre a utilitzar-lo per coure el dinar del segon cap de setmana.
Els participants aprendran les diferents formes de cocció, com funciona la transmissió de la calor, els principis bàsics de combustió de la llenya i les claus del disseny per aconseguir la màxima eficiència. Algunes de les pràctiques del curs seran l'elaboració de tova, la construcció de la cúpula del forn i els arrebossats de terra, a més del fornejat de pizzes, pa i dolços el darrer dia.
Juan Pedro Franco és formador en permacultura i bioconstructor; Diego Martín és enginyer industrial, constructor amb terra i constructor d'estufes de massa tèrmica. Tots dos formen part del col·lectiu Mas Franch, un projecte de transformació ecològic i social ubicat a Sant Feliu de Pallerols (Girona).
El taller es farà a la finca de Can Poc Oli de l'Escola Agrària de Manresa i té un preu de 110 euros. Les persones sòcies de L'Era tenen un 10% de descompte, i les que estiguin a l'atur o que tinguin menys de 25 anys, d'un 5%. Part d'aquest curs pot pagar-se amb la moneda social de l'Ecoxarxa del Bages "A bona hora", una comunitat d'intercanvi de béns i serveis.
A la pàgina web www.associaciolera.org o bé al telèfon 93 878 70 35 pot consultar-se el programa sencer i gestionar les inscripcions. El curs forma part de l'oferta "Aules de cultura" de l'Ajuntament de Manresa.