Lluïda inauguració de l'exposició del fotoperiodista Agustí Centelles

La Plana de l'Om inicia una nova etapa amb aquesta mostra, que anirà acompanyada de diverses conferències i un espectacle infantil

Publicat el 27 d’agost de 2010 a les 15:52

L'exposcició sobre Agustí Centelles podrà veure's fins el 24 d'octubre. Pauta

Dijous, al vespre, va tenir lloc l'exposició "Agustí Centelles (1909-1985), fotoperiodista", la primera de la nova etapa de la Plana de l'Om, en el marc del nou context de la Fundació Caixa Manresa, després de la fusió de Caixa Manresa amb Caixa Catalunya i Caixa Tarragona.

Abans, durant i després de la inauguració, desenes de persones van aprofitar la primera oportunitat d'endinsar-se en l'incomparable univers fotogràfic d'Agustí Centelles. A la inauguració hi van ser presents la directora de l'Obra Social de la nova caixa, Marta Lacambra; el director de Fundació Caixa Manresa, Pere Fons, i el tinent d'alcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Ignasi Perramon.

En el torn d'intervencions, Pere Fons va afirmar que la nova etapa de Fundació Caixa Manresa no es contraposa a l'anterior, sinó que intensificarà la proposta de la Plana de l'Om, amb 4 o 5 exposicions anuals, al voltant de tres eixos (arts, alimentació i innovació), que s'acompanyaran d'un programa de taules rodones i activitats relacionades amb la temàtica de la mostra. Tot plegat, va dir Fons, no anirà en detriment de la voluntat de servei de l'equipament, que estarà obert a acollir activitats d'altres entitats, per tal d'injectar tanta vida cultural com es pugui al territori. Fons també va assegurar que la Fundació Caixa Manresa i el territori de la Catalunya central podran aprofitar el gran potencial de l'Obra Social conjunta de les tres entitats fusionades.

Marta Lacambra va ser l'encarregada de fer la presentació de l'exposició i va parlar d'Agustí Centelles com un fotoperiodista "autodidacta i apassionat". El seu curt però intens pas pel món del cinema va fer que tingués "una gran sensibilitat per la plasticitat de les imatges", va explicar Lacambra. El seu ric llegat, una bona part conservat durant anys en una maleta que va guardar a França durant el franquisme, ha estat reconegut amb múltiples guardons i no deixa ningú indiferent. Segons Lacambra, amb exposicions d'aquesta qualitat, l'Obra Social de la nova caixa i Fundació Caixa Manresa refermen el seu compromís de servei al territori.

Ignasi Perramon va recordar que la sala de la Plana de l'Om ha estat durant molt temps un puntal de la cultura a Manresa, i "ens satisfà que hi hagi un projecte sòlid de futur, que continua apostant per la qualitat". Perramon va felicitar Fundació Caixa Manresa per permetre Manresa i el Bages gaudir d'una "excel·lent exposició com aquesta" i va mostrar-se convençut que el fet de formar part de l'Obra Social de la nova caixa permetrà programar mostres de primer nivell.

Una col·lecció "essencial" de Centelles
La mostra inaugurada ahir, formada per 36 fotografies, és una gentilesa de Fundació Caixa Catalunya. L'exposició posa en valor el material fotogràfic més preuat d'Agustí Centelles, conegut a escala mundial i que s'ha convertit en un referent del periodisme gràfic. L'exposició mostra les seves conegudes imatges del conflicte bèl·lic de 1936-39 i també altres fotografies que fan referència a la vida quotidiana, el fet divers o el retrat.

En el marc de la nova etapa de La Plana de l'Om, l'exposició arriba acompanyada d'un complet programa d'actes relacionats amb la seva temàtica. En concret, la conferència "Agustí Centelles. La modernització del fotoperiodisme català", a càrrec de la historiadora Teresa Farré (14 de setembre); la conferència "L'obra d'Agustí Centelles: l'estètica del compromís, a càrrec de la fotoperiodista Sandra Balcells (28 de setembre); l'espectacle infantil "La maleta de l'Agustí", a càrrec de Farrés Brothers & Cia (9 d'octubre); i la taula rodona "El futur dels fons fotogràfics després del cas Centelles" (13 d'octubre). També el servei didàctic de la Fundació oferirà visites adaptades als escolars.