Manresa comença a esborrar el testimoni de la mítica discoteca Pont Aeri

L'Ajuntament inicia el projecte de renaturalització de la zona de Can Poc Oli per recuperar la biodiversitat a la zona

Les màquines retirant el paviment de l'aparcament de l'antiga Pont Aeri
Les màquines retirant el paviment de l'aparcament de l'antiga Pont Aeri | Mar Martí / ACN
Nació
15 de gener de 2024, 13:19
Actualitzat: 13:48h
L'Ajuntament de Manresa està retirant el paviment de l'aparcament de l'antiga discoteca Pont Aeri -anteriorment Krono's-, una actuació emmarcada en el projecte de renaturalització del sector de Can Poc Oli per recuperar la biodiversitat d'aquesta finca de sis hectàrees i de titularitat municipal. És una iniciativa pionera a Catalunya que consisteix en deixar que els ecosistemes evolucionin amb la mínima intervenció. El regidor d'Acció Climàtica, Pol Huguet, assegura que la biodiversitat a les grans ciutats està "bastant fotuda" i, per tant, "és on cal posar més el focus". L'Ajuntament està buscant finançament per enderrocar la discoteca, que tindria un cost de mig milió d'euros, perquè té la teulada de fibrociment i tres bigues de ferro de grans dimensions.

Les obres de retirada del paviment de l'antiga discoteca Pont Aeri, tancada des del 2001 per ordre municipal, afecten una superfície total de poc més d'una hectàrea i tenen un cost de 152.892 euros. Estan finançades pel fons Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Es tracta, fins ara, de l'actuació més important del projecte de renaturalització de la zona de Can Poc Oli, iniciat ara fa dos anys, i que té per objectiu recuperar espècies naturals en una finca de pública de sis hectàrees fent-hi una mínima intervenció. La finca està situada a la confluència de la riera de Rajadell i el riu Cardener.

El regidor d'Acció Climàtica de l'Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, ha explicat que, un cop s'hagi retirat tot el paviment, es farà un llaurat de la zona per tal de facilitar la renaturalització de l'espai. Huguet ha detallat que s'ha decidit mantenir una petita part del paviment de davant de la discoteca per poder comparar la diferència en l'evolució de la vegetació en el tram renaturalitzat respecte el tros que mantindrà el paviment. En concret, el paviment tenia un gruix d'entre tres i quatre centímetres i això feia, segons Huguet, "que hi pogués créixer poca vegetació, a banda d'algun arbre que s'escolava per alguna escletxa". "Ara accelerarem el procés i, si algun dia plou, tornaran a créixer herbes, arbres i arbustos", exposa. A més, el regidor ha avançat que la idea és portar-hi ramats perquè hi pasturin en determinades èpoques de l'any.

El següent pas per eliminar completament el rastre de la mítica discoteca Pont Aeri serà enderrocar l'edifici. Per aquesta actuació, però, encara no hi ha un calendari previst, ja que l'operació tindria un cost proper al mig milió d'euros. Segons Huguet, aquesta actuació es farà només quan s'aconsegueixi una subvenció d'alguna administració superior i no es farà amb recursos propis. Tot i això, Huguet ha deixat clar que l'enderroc de l'edifici "no afecta el conjunt del projecte" perquè "es tracta només de 0,24 hectàrees del total de la finca". L'alt cost de l'enderroc es deu, principalment, al fet que la teulada de l'edificació és de fibrociment i també que a l'interior hi ha tres bigues de ferro de grans dimensions.

A banda de l'actuació que s'està duent a terme als entorns de la discoteca, el projecte de renaturalització ja ha finalitzat algunes accions com ara l'eliminació d'una resclosa a la riera de Rajadell i que va permetre recuperar 300 metres quadrats de riera i 2.000 metres quadrats de bosc. Al mateix temps, en els darrers mesos també s'ha suprimit l'activitat agrícola d'una parcel·la de 5.000 metres quadrats i s'han fet diverses actuacions d'educació ambiental i d'investigació científica. De fet, tal com ha recordat Huguet, la investigació i divulgació  són uns dels pilars bàsics del projecte i ha avançat que també s'està treballant en l'elaboració d'una maleta pedagògica per a les escoles.

El projecte de renaturalització (conegut internacionalment com a rewilding) es va presentar públicament el febrer de 2022. Es tracta d'un projecte que es fonamenta en tutoritzar la natura perquè recuperi els processos naturals fent servir les pròpies eines de la natura per guanyar biodiversitat, fent créixer el número d'espècies animals i vegetals.