El conseller Elena ha posat èmfasi en que cal "una mirada polièdrica" per parlar de seguretat, ja que la ciutat es viu "de moltes maneres diferents", i ha destacat que el que "avui s'ha viscut a Manresa ho hem de valorar com a excepcional" ja que veure "tantes entitats de tots els àmbits per debatre sobre seguretat és molt important per a la ciutat". Elena però ho ha volgut contextualitzar amb una mirada "des del país". Per això ha assegurat que "Manresa és una ciutat segura. Manresa és una ciutat que té problemes".
Per això, en els darrers dos anys Interior ha destinat a Manresa 28 agents nous i més de 130 a la Catalunya Central, "i en els propers mesos s'obrirà una comissaria de proximitat". "La resposta policial hi ha de ser i hi serà sempre quan es produeixen episodis de violència", ha subratllat. Tant important com això és "abordar les causes que hi ha al darrere d’aquests fenòmens": la desigualtat social, la pobresa, la discriminació, la manca d’arrelament, etc. El conseller ha recordat també ha recordat que la taxa de criminalitat de Manresa "està un 15% per sota de la mitjana catalana".
Per la seva part, l'alcalde ha destacat que les propostes abracen tant l'àmbit policial com el social: "es tracta d'una problemàtica complexa, generada per causes molt diverses i que, per tant, s'ha d'abordar des de molts vessants". L'alcalde, i també el conseller, han fet una valoració molt positiva de la Taula, que s'ha desenvolupat amb moltes aportacions per part dels presents.
Entre les noves mesures, destaca el reforç d'efectius de la Policia Local al carrer, amb una quinzena d'agents més, que s'aconseguirà amb una prolongació de l'horari a tots els agents que s'hi vulguin acollir i amb una reestructuració interna, que implicarà la contractació d'una empresa de seguretat per fer les tasques de vigilància als edificis i dependències municipals, tal com ja es fa en la majoria d'institucions, una feina que fins ara feien agents de la Policia Local.
També el reforç de polítiques socials, centrades en la prevenció i en la intervenció individual i grupal. Es desplegaran cinc programes: d'intervenció social per les persones consumidores a la via pública, d'intervenció especialitzada en conflictes, de treball individualitzat cas a cas des de tots els àmbits d'intervenció, de treball amb famílies i entorn i també una estratègia de sensellarisme.
Dins de l'àmbit del civisme, s'incrementarà la mediació veïnal, es revisarà l'ordenança de civisme i les multes, es reforçaran les campanyes de civisme i es redactarà una nova ordenança de vehicles de mobilitat personal. També es farà treball comunitari a l'espai públic.
Finalment, s'ha exposat la necessitat de signar un Pacte de Ciutat per la Seguretat, el Civisme i la Convivència treballat i consensuat amb la resta de grups municipals i obert a les entitats i institucions que han participat en la Taula, i que es començarà a escriure a partir de les aportacions recollides aquest dimarts.
Durant la sessió, també s'han recordat mesures ja anunciades a principis de l'actual mandat, com la creació de la figura del Comissionat de Seguretat, Convivència i Civisme, un expert que treballarà per reforçar les polítiques municipals en aquests àmbits, i l'elaboració d'un protocol de prevenció i actuació en cas d'ocupacions.
Més mesures en marxa
Les noves mesures se sumen a les que s'han anat posant en marxa els darrers dos anys, com el desplegament de patrulles mixtes entre Mossos d'Esquadra i Policia Local; la implementació de l'aplicació mòbil per als comerços; la instal·lació de càmeres de vigilància a la via pública; l'Operatiu Tremall per detenir delinqüents multireincidents; programes socials específics com el Model Manresa -destinat a joves migrats sols- o el Programa Sostre 360 -destinat al sensellarisme juvenil-, la nova ordenança que limita la venda de begudes alcohòliques en horari nocturn als supermercats o la nova comissaria de proximitat compartida entre Mossos d'Esquadra i Policia Local, ara ja en obres.Setena Taula
Aquesta ha estat la setena Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència. La primera es va celebrar el 4 de novembre del 2021 i va ser una de les primeres eines que es van posar en marxa després que la tardor d'aquell mateix any tinguessin lloc a la ciutat diversos fets delictius. Després d'aquella primera Taula, se'n van celebrar de noves el 20 desembre de 2021, el 4 de maig de 2022, el 14 de juliol de 2022, l'1 de desembre de 2022 i el 4 maig 2023, just abans de l'acabament del mandat.La Taula d'aquest dimarts ha estat presidida pel conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el primer tinent d'alcalde i regidor de Seguretat Ciutadana, Anjo Valentí. També hi ha assistit la segona tinent d'alcalde i portaveu del govern local, Mariona Homs, i el tercer tinent d'alcalde, Joan Vila, així com altres regidors i regidores de govern, representants dels grups municipals i representants de la Policia Local, els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, Fiscalia i Justícia Juvenil de la Generalitat de Catalunya.
Pel que fa a les entitats i col·lectius, hi ha assistit Bages per Tothom, Càritas, A l'Aguait, Manresa Diu Prou, la Cambra de Comerç, la Cambra de la Propietat, Althaia, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, el Convent de Santa Clara, l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Manresa, PIMEC, la UBIC i representants dels centres educatius de primària i secundària de la ciutat. Ha estat la Taula més participada de les que s'han fet, tenint en compte que s'han incorporat noves entitats, institucions i col·lectius que poden aportar eines per fer front a situacions de desigualtat social.