
El Consell Municipal de Solidaritat de Manresa, Organitzacions No Governamentals de la ciutat i municipis propers i el Programa de Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Manresa impulsen la nova edició de la Manresa Solidaria, que es durà a terme durant el mes d'octubre amb diferents activitats que combinen interacció, aprenentatge, art, comunicació i activisme social.
Durant la presentació, que s'ha fet aquest migdia, la regidora de Solidaritat, Acollida i Cooperació, Mercè Rosich, ha destacat que "els actes programats son una bona oportunitat perquè els manresans i les manresanes, preocupats per la situació que estem vivint, s'interessin per les dificultats i els problemes que afecten a la gent d'altres països del món".
Rosa de Paz, tècnica de Solidaritat i Cooperació, ha es l'objectiu d'aquesta 17ª edició és apropar a la gent de Manresa i el Bages reflexions i accions útils per construir un món més equitatiu i sostenible. En definitiva, el que vol la campanya és que "Fem un món per a tothom", que ens "sumem a aquest repte cada dia més persones amb cada cop més eines pràctiques".
Fira Interactiva d'ONG
El tret de sortida serà la Fira Interactiva d'ONG, que es farà l'1 d'octubre a la Plaça Sant Domènec i que aquest any ofereix a les persones assistents un format lúdic i interactiu de la tradicional Fira, ha explicat Pancho Bohórquez, de la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera.
A Manresa, nombroses entitats treballen dia a dia per construir un món millor i la Fira d'ONG vol donar a conèixer les seves accions i convidar la gent a participar-ne. Matí i tarda hi tindrà lloc una gimcana amb animació teatral, perquè nens i nenes, joves i persones adultes de la ciutat a prenguin a través del joc dels projectes que fan les entitats.
A les 14.00 h i haurà un dinar popular amb productes de proximitat, ecològics, cooperatius i de comerç just a un preu de 8 euros per persona. Per gaudir-ne d'aquesta proposta de convivència on col·labora el projecte Mengem Bages, es poden reservar places comunicant-se a la Casa Flors Sirera per la Solidaritat i la Pau. Finalment, a les 19h, Natxo Tarrés tancarà la Fira amb una presentació musical i la lectura del Manifest Manresa Solidària 2011.
Trobada sobre "Activisme i xarxes socials"
Les manifestacions al món àrab i el moviment del 15-M van posar de relleu un fenomen que ja es venia observant a Internet: l'activisme online. Però també van fer que ens preguntéssim com l'activisme a les xarxes socials impacta a l'hora de canviar la realitat que ens envolta. Des del Consell de Solidaritat han volgut aprofundir en aquest tema i per això es farà aquesta trobada.
Compartiran les seves experiències i eines Laura Sancho de Canal Solidari, Dani Vilaró d'Amnistia Internacional Catalunya i Esther Vivas, activista i membre del Centre d'Estudis sobre Moviments Socials (CEMS) de la Universitat Pompeu Fabra i col·laboradora de l'Institut de Govern i Polítiques Publiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Participació a l'Ecoviure
La fira Ecoviure impulsa una forma més de vida i de consum més harmoniosa i sostenible a nivell local i global. El Consell de Solidaritat hi participarà durant aquest cap de setmana ecològic, del 14 al16 d'octubre, amb estands informatius i la xerrada "Aliments i Especualció. Defensant el dret a la terra i al menjar", amb la participació d'especialistes i activistes.
El dia 15, a les 22.00 h, es presentarà al cinema Atlàntida la premiada pel·lícula "Home", que porta l'espectador a un viatge per la Terra i el nostre paper en la salut del ecosistema global del que formem part. El diumenge 23, al Teatre Conservatori, el CineClub projecta l'original documental "Unnamed Film" que registra la tornada d'una cineasta nord-americana al petit poble ucraïnès dels seus avis.
El president d'honor d'Attac al Fòrum Solidaritat
Amb la pregunta "Com provoquem les crisis i com podem superar-les?" el Fòrum debatrà el 22 d'octubre sobre com el consum dels que viuen als països enriquits del Nord afecta la qualitat de vida de les persones del Sud.
El Fòrum comptarà amb la participació de Bernard Cassen, professor emèrit de la Universtitat París 8 i president d'honor de l'organització internacional Attac, i altres reconeguts investigadors i activistes com David Llistar o la colombiana Socorro Pisso.
Acció artística "Paraigües pels drets humans"
El Consell de Solidaritat, el Cercle Artístic i el CAE han ideat aquesta acció en què totes les persones interessades i els membres del Cercle Artístic de Manresa il·lustraran els drets humans pintant paraigües, "per a que no plogui sobre mullat en temps de crisi".
L'activitat es durà a terme a l'exterior del Centre Cultural El Casino, el dissabte 22 d'octubre a partir de les cinc de la tarda, i vol afavorir la reflexió i expressió a través de l'art sobre els drets humans en un context global de crisi que amenaça amb empitjorar les condicions de les persones en situació d'explotació, pobresa i exclusió.
Durant l'activitat es podrà veure la Declaració Universal de Drets Humans i accions reals d'ONG pels drets de la gent arreu del món. Amb els paraigües es muntarà una instal·lació col·lectiva cap a les 20.00 h del vespre que en dates posteriors recorrerà altres espais de la ciutat.
Per continuar treballant després de la celebració de la Manresa Solidària, amb el programa que ja s'ha comentat, es posarà en marxa el curs "Recursos per treballar la Cultura de Pau amb infants i joves" conjuntament amb el CAE. Els dissabtes 12 i 19 de novembre, a la Casa Flors Sirera, s'oferiran continguts pràctics per a totes aquelles persones que treballen o conviuen amb infants. Més informació al CAE (93 872 57 89).
El Consell Municipal de Solidaritat de Manresa ha volgut dedicar aquesta edició de Manresa Solidària al recentment desaparegut Santi Vidal, membre del Consell des de la seva creació i personatge fonamental per a la Creu Roja a Manresa.