Memoria.cat publica un estudi amb material inèdit sobre el capellà manresà Joan Vilar i Costa

Exiliat a Tolosa, va desenvolupar una tasca ingent de servei als refugiats i treballadors espanyols emigrats

  • El capellà manresà Joan Vilar i Costa -
Publicat el 11 de març de 2025 a les 14:47

L'Associació Memòria i Història de Manresa ofereix un estudi aprofundit sobre Joan Vilar i Costa (Manresa, 1889 - Tolosa de Llenguadoc, 1962), un capellà exiliat el 1939 i que mai no tornarà a Catalunya. Tot i que la seva figura ja ha estat abordada a Memoria.cat, ara presenta una anàlisi crítica de la seva obra, basada en una nova documentació arxivística -bona part, inèdita- i materials bibliogràfics especialitzats.

Nascut al barri de les Escodines en una família nombrosa de petits industrials tèxtils, Vilar i Costa va ingressar al noviciat dels jesuïtes amb només quinze anys. La seva ideologia catalanista el va allunyar de la Companyia de Jesús, i es va convertir en sacerdot diocesà. Durant la Guerra Civil, es va posicionar a favor del govern legítim republicà i va col·laborar amb el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. En aquest context, cal destacar que el present web ofereix una informació inèdita i de gran interès històric: la transcripció digitalitzada de les seves al·locucions radiofòniques quinzenals El meu gra d'arena, emeses entre els anys 1937 i 1938, en plena guerra, a iniciativa del Comissariat de Propaganda de la Generalitat.

Entre les seves obres destaca especialment Montserrat, gloses a la carta colectiva de los obispos españoles (1938), una refutació contundent a la postura de l'Església espanyola favorable a Franco.

El seu catalanisme i progressisme el van conduir a exiliar-se a França, on va treballar com a capellà dels espanyols gràcies a l'ajuda de figures eclesiàstiques franceses com el cardenal Saliège. Des del país veí, va mantenir un activisme polític constant, escrivint obres com Als catalans (1944) i Lletres catalanes (1946), per fomentar el catalanisme entre els exiliats.

Amb els anys, desenganyat políticament, es va centrar en l'ajuda als exiliats i treballadors espanyols emigrats durant el franquisme, oferint-los suport espiritual i social. Segons el canonge Martimort, una figura destacada de la reforma del Concili Vaticà II (1962-1965), Vilar Costa, amb les seves publicacions populars sobre l'administració dels sagraments dirigides a exiliats i refugiats, va avançar en alguns aspectes a mesures que el Concili acabaria aprovant.

Va morir l'any 1962 a Tolosa de Llenguadoc, i el seu funeral es convertirà en un homenatge multitudinari. La seva figura va rebre reconeixement a la premsa catalana malgrat els anys de separació de la seva terra natal.

Des del 2016, Manresa celebra les Jornades Joan Vilar Costa per reivindicar el seu arribat, i el 2020 va inaugurar una placa commemorativa a la seva casa natal.

El web inclou documents arxivístics inèdits procedents d'institucions com l'Arxiu Nacional de Catalunya, la Biblioteca de Montserrat i l'OFPRA, així com la digitalització completa de moltes de les seves obres, fragments destacats i articles, que permeten aprofundir en el coneixement d'aquesta figura cabdal per al catalanisme i l'exili cultural català. 

L'autora del web és Àngels Rius i Bou, bibliotecària de l'Abadia de Montserrat i membre de l'Associació Memòria i Història de Manresa.