Noves tècniques a Althaia per a pèrdues d'orina i matriu caiguda

Publicat el 16 de juliol de 2012 a les 21:08
Intervenció de ginecologia a Althaia. Foto: Althaia

Aquest dilluns l'equip de Sòl Pelvià del servei de Ginecologia de la Fundació Althaia ha organitzat una sessió pràctica adreçada a professionals d'altres centres per ensenyar les tècniques que s'utilitzen a Manresa per fer front a problemes de salut freqüents entre les dones com són la incontinència urinària o la caiguda de la matriu o bufeta –prolapse genital femení-. El treball de l'equip té un caràcter interdisciplinari ja que està integrat per dos ginecòlegs, una metgessa rehabilitadora i un fisioterapeuta.

La intervenció quirúrgica que té per objectiu acabar amb la incontinència urinària dura només uns deu minuts i s'administra anestèsia local. Al cap d'unes dues hores la pacient ja pot anar cap a casa. Posteriorment haurà de seguir un programa de fisioteràpia.

Aquesta cirurgia, de la qual se n'han beneficiat unes 200 dones d'ençà que es va implantar fa uns cinc anys, consisteix en la col·locació d'una malla sota la uretra. Les característiques d'aquesta malla és molt important i, en aquest sentit, els professionals d'Althaia col·laboren estretament amb la firma que la produeix per millorar-la constantment.

El prolapse afecta el 50% de les dones majors de 60 anys
El prolapse, popularment conegut com caiguda de la matriu o de la bufeta, afecta al voltant del 50% de les dones majors de 60 anys, encara que no sempre hi ha simptomatologia. Per a la nova cirurgia que practiquen els especialistes d'Althaia s'utilitza una malla d'última generació mínimament invasiva que redueix el temps de la intervenció, els riscos i evita possibles complicacions millorant la qualitat de vida de les dones afectades. La intervenció, en aquest cas, és més complexa que en el cas de la incontinència urinària, té una durada d'entre una i dues hores i la pacient ha de romandre ingressada uns dos dies. Fins ara se n'han fet uns 60 operacions.

La malla que es col·loca reprodueix la funcionalitat del teixit del sol pelvià danyat i que provoca la caiguda dels òrgans. L'equip manresà de ginecologia és un dels que fa més temps que, a nivell nacional, fa ús les malles de darrera generació.

Aquesta tècnica, que des de fa 3 anys realitza l'equip de Sòl Pelvià del servei de ginecologia d´Althaia, va ser seleccionada i presentada en el darrer congrés internacional de continència, International Continence Society 2011 a Glasgow, el més rellevant referent a incontinència i prolapses a nivell intrernacional.