Promovent la igualtat de gènere a les escoles bressol

"Ens posem les ulleres de la igualtat", que es desenvoluparà durant tot el curs, organitza activitats per als infants, el col·lectiu educador i les famílies

Publicat el 31 de gener de 2012 a les 11:57
El conseller Joan Vinyes i la tècnica Ester Arcos durant l'explicació. Foto: CatPress

180 infants de dues escoles bressol del Bages (De Navarcles i de Sant Joan de Vilatorrada) participen aquest curs en el projecte "Ens posem les ulleres de la igualtat", impulsat des del Consell Comarcal del Bages, que pretén fomentar la igualtat de gènere a partir de diverses activitats adreçades als infants, al col·lectiu educador i a les pròpies famílies. L'objectiu del programa és potenciar la col·laboració amb les famílies, reforçar els lligams de cooperació i poder impulsar accions educatives que ofereixin nous patrons i models de relació entre gèneres. Aquestes activitats es duen a terme a les escoles bressol, perquè és en l'etapa de 0 a 3 anys quan els infants comencen a construir la seva identitat. El conseller comarcal de Benestar Social i Família, Joan Vinyes, ha explicat que "aquest projecte vol donar eines als pares i als mestres per trencar les dinàmiques, les maneres de fer i el llenguatge, que fan servir estereotips de gènere prefixats".

"Ens posem les ulleres de la igualtat" es desenvoluparà durant tot el curs i inclou accions diferenciades per a:

  • Educadors i educadores: entre d'altres, es fan xerrades informatives sobre coeducació, enquestes per fer reflexionar sobre les pràctiques educatives i l'ús d'estereotips sexistes, sessions de contes per aprendre a detectar i a eliminar el biaix sexista i els elements violents dels contes, etc. En aquestes activitats s'ha comptat amb la col·laboració de Somriures de Terrassa, una escola coeducadora.
  • Infants: durant tot els curs s'utilitzaran algunes tècniques com utilitzar imatges, dibuixos i contes en què apareguin personatges masculins i femenins fent les mateixes accions. A més, s'aprofitarà el dia 8 de març per donar a conèixer el treball de les dones al llarg de la història. També es faran jocs i activitats que potenciïn els valors sense fer distinció dels rols tradicionals per gèneres, etc.
  • Famílies: les famílies rebran el Dossier de les reflexions on es plantegen diferents reflexions personals sobre les expectatives i l'educació dels seus fills o filles; també es farà una sessió participativa, una mena d'escola de pares i mares, on es parlarà dels rols que s'atribueixen a cada sexe; en el Cine fòrum es plantejaran diferents pel·lícules per mirar en família a casa, en què apareixen problemàtiques socials de forma amena i divertida; també es farà una sessió de contes i es regalarà a les famílies la "Guia per triar quins contes expliquem".

Recursos didàctics al nou web de l'àrea de la Dona
L'àrea de la Dona del Consell Comarcal del Bages està a punt de posar en marxa el seu nou web ( www.dona.ccbages.cat ) en què es recullen els diferents tipus d'atenció, iniciatives i programes que es duen a terme des del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a les Dones) -que dóna servei a tots els municipis del Bages excepte Manresa que té oficina pròpia- per promoure la igualtat de gèneres i per atendre i ajudar les dones que són víctimes de qualsevol tipus de violència o discriminació.

A més, i com a novetat, el nou web aporta recursos didàctics i un fòrum de participació obert per tal de facilitar la relació amb famílies i educadors i educadores. La pàgina inclou des de recomanacions sobre quins contes cal explicar fins a un llistat de pel·lícules per veure i comentar en família, i un espai per poder deixar comentaris i opinions. A més, des del web es podrà accedir al servei de biblioteca de l'àrea de la Dona: unes 300 publicacions i material audiovisual. A través del web es podrà consultar el material de què es disposa, que està en préstec per a qualsevol persona, col·lectiu o entitat.