
L'Escola de Formació Contínua de la Fundació Universitària del Bages ha posat en marxa aquest mes de setembre la que és la primera experiència a Catalunya d'un programa de residència clínica adreçada específicament als titulats en Podologia.
En aquesta primera edició hi participen vuit podòlegs que, durant sis mesos, faran estades a l'àrea de consultes externes de podologia de l'Hospital Clínic, a l'Hospital de l'Esperança, a la Unitat de Podologia de l'Institut Universitari Dexeus, al Centre Hospitalari de Manresa, a la Clínica Universitària de Manresa i a l'empresa especialitzada en podologia Podoactiva, d'Osca. Aquestes estades els han de permetre tenir una visió global de la professió, al mateix temps que adquireixen experiència com a podòlegs clínics. Es tracta que desenvolupin els coneixements, les habilitats i les aptituds necessàries per oferir una atenció integral del peu.
Durant aquests sis mesos, els vuit residents passaran de forma rotatòria per tots aquests centres sanitaris. Segons Xavier Ortas, sotsdirector dels estudis de Podologia de la Fundació Universitària del Bages, la integració dins d'aquests equips els permetrà "conèixer diferents formes de treballar segons les característiques de cada centre i de cada equip". Tots els alumnes tenen una formació prèvia, ja que la majoria són persones acabades de titular com a podòlegs, però aquesta és una oportunitat d'aprendre integrant-se dins d'equips professionals.
La residència els permetrà, entre d'altres, aprofundir en el treball amb el mètode científic, aprendre les últimes tècniques en cirurgia del peu, qüestions relacionades amb la dermatologia i l'ortopodologia i en les exploracions biomecàniques amb els últims avenços tecnològics especialitzats en les extremitats inferiors.
Un altre element destacat d'aquesta residència és que els vuit alumnes hauran de dedicar una part de la residència a la docència, incorporant-se com a professors a les classes de Podologia que s'imparteixen a la Fundació Universitària del Bages.
Segons explica Ortas, "hem plantejat aquesta residència com una immersió que, com en el cas dels metges, permeti als nous podòlegs veure com és el dia a dia de la feina en centres sanitaris punters". D'aquesta manera, els residents estan en contacte amb altres professionals mèdics que tracten el peu, ja que habitualment, els podòlegs, no conviuen professionalment amb altres especialistes.
Tot un èxit
Aquesta primera edició de la residència clínica per podòlegs ha tingut un gran èxit de convocatòria i segons explica Carlota Riera, directora de l'Escola de Formació Contínua de la FUB, "hem hagut de fer una selecció prèvia dels vuit primers residents i deixar gent fora en llista d'espera per a pròximes edicions, segurament perquè no hi ha cap altra oferta en aquest àmbit que permeti complementar la formació universitària des del punt de vista assistencial". De fet, aquest és el primer programa d'aquestes característiques que s'imparteix a Catalunya.
Un cop finalitzada aquesta residència, els podòlegs obtindran un certificat de Postgrau expedit per la Fundació Universitària del Bages.