La marató de vacunació a la Catalunya Central s'adreçava a persones pertanyents a l'Àrea Bàsica de Salut que no havien rebut cap dosi de la vacuna i que no havien passat la Covid en els darrers sis mesos. Així doncs, tothom que volia rebre el vaccí només havia de presentar-se al lloc de vacunació i identificar-se amb la targeta sanitària o un document acreditatiu. En aquestes vacunacions sense cita prèvia, considerades oportunistes, van seguir-se diferents estratègies segons l'àrea bàsica, sempre amb la col·laboració d'ajuntaments i agents cívics que ajudessin a gestionar les cues que es formaven.

Cues per vacunar-se a l'antic escorxador de Manresa Foto: Maria Soler
La previsió inicial del Departament de Salut quan va idear aquesta campanya de vacunació massiva era la d'arribar a 20 de municipis. Finalment, però, va decidir ampliar el rang d'actuació per donar cobertura a totes les comarques, i és que en un inici no hi constaven ni la del Moianès ni la del Solsonès.
La prioritat en organitzar les maratons era arribar a franges d'edat que tenien dificultats per accedir a la vacuna, essencialment els i les majors de 30 i 40 anys. Finalment, però, es va optar per obrir la convocatòria a totes les franges d'edat, un fet que va provocar que molta gent jove (que manifestava dificultats a l'hora d'accedir a vacunar-se amb cita prèvia) acudís als punts habilitats.
La gerent de la RSCC, Teresa Sabater, va agrair dijous l'esforç dels professionals de primària, que, en paraules seves, "han agafat el repte de les maratons amb moltíssima il·lusió i amb un ampli compromís de servei". Així mateix, també va posar en valor el treball dels gestors de cues, que ja sigui a través de voluntariat o coordinats per les administracions locals, "ens han permès gestionar l'ampli interès de la ciutadania per a accedir a la vacunació sense cita prèvia".