Sant Joan de Déu baixa dels 30 ingressats amb coronavirus, però manté les restriccions

Althaia manté la fase 3 de restriccions al centre ja que el risc de rebrot al Bages continua sent el més alt del país, amb prop de 300 punts

Publicat el 26 de maig de 2021 a les 20:19
Actualitzat el 02 de juny de 2021 a les 20:42
La Fundació Althaia manté les restriccions per accedir a l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa malgrat la baixada de pacients amb coronavirus ingressats a les unitats d'aïllament i a la UCI, ja que la situació epidemiològica provocada per la pandèmia al Bages continua sent la pitjor de tot el país, amb un risc de rebrot que s'acosta als 300 punts, gairebé el triple de la mitjana catalana.

Les xifres de persones ingressades a les unitats d'aïllament de l'hospital i a la UCI amb coronavirus ha baixat durant l'última setmana i encara més durant els últims quinze dies i s'han situat en 29 pacients, 6 dels quals a la unitat de crítics. Tot i així, la normativa d'Althaia defineix que no es pot passar de Fase 3 a Fase 2 de restriccions si el risc de rebrot no baixa per sota dels 200 punts, una situació que en tota la demarcació de Barcelona només no es dona al Bages. Per la seva part, l'hospital de Sant Andreu té 3 persones ingressades amb Covid-19. 

El Bages no només és la comarca mitjana o gran amb un risc de rebrot més alt, sinó que també és l'única, entre les que superen els 100.000 habitants, que té l'índex per sobre dels 200 punts. A més a més, en els darrers dos dies el risc encara ha crescut fins als 296, amb una capital, Manresa, que també encapçala la llista de ciutats mitjanes i grans amb 364 punts. Aquestes xifres contrasten amb els 114 punts que té la mitjana de país.

L'hospital de Sant Joan de Déu ha registrat 3 defuncions en l'última setmana i ha donat 26 altes hospitalàries entre els pacients amb Covid. L'hospital de Sant Andreu ha viscut la negativització d'un pacient, tot i que continua ingressat al centre.

Quines són les restriccions a Sant Joan de Déu

Entre altres qüestions, la normativa restringeix l'acompanyament dels pacients a urgències, a consultes externes i a les plantes d'hospitalització. Cap malalt hospitalitzat pot estar acompanyat, excepte els infants, les mares durant el procés de part i els dies posteriors al naixement, pacients discapacitats greus o quadres confusionals, trastorns mentals severs, pacients fràgils segons criteris definits per una escala objectiva i pacients en procés de final de vida. 

En aquests casos excepcionals en què sí que es permeten visites, i per tal de garantir la seguretat de professionals i pacients, l'acompanyant, que ha de ser sempre el mateix, ha de passar un cribratge de SARS-CoV-2 que consisteix en un test d'antígens. Un cop superat el cribratge, se li lliura una identificació que serveix com a acreditació per accedir al centre i que, per tant, ha de portar mentre duri l'ingrés. 

L'objectiu principal és seguir preservant la seguretat i la salut de les persones ingressades i dels professionals que les atenen. També es volen evitar brots intrahospitalaris que poden posar en perill la vida dels pacients i la mateixa activitat assistencial, comprometent la capacitat del sistema sanitari per donar una resposta adequada als pacients que requereixen atenció mèdica.