S'incendia l'interior d'una xemeneia en una casa de Sant Fruitós

Durant aquest dia de Reis a la tarda, hi ha hagut cinc incendis més a xemeneies de tot el país

Publicat el 06 de gener de 2015 a les 18:49
Aquest dimarts a les 5 de la tarda, un vehicle dels Bombers ha realitzat un servei d'extinció de foc de xemeneia al c/ Padró 43 de Sant Fruitós de Bages. Els Bombers han apagat el foc i han ventilat tota la casa afectada pel fum, sense que s'hagin de lamentar víctimes ni danys materials.

Durant aquesta tarda hi han hagut cinc incendis més a tot el país a l'interior de xemeneies. Atès l'elevat nombre de serveis que aquests dies, amb fred i elevada mobilitat de la població, els Bombers de la Generalitat recorden un seguit de consells de seguretat que tenen com a finalitat reduir el risc d'incendis provocats per l'ús indegut de les xemeneies.

Consells

- La neteja: hem de poder comprovar, netejar, escurar els conductes i recuperar-ne el sutge, que podria acabar cremant o danyant els conductes, seguint les instruccions del fabricant. Almenys, cal fer-ho un cop per temporada en cas d'ús habitual de la llar de foc. Calen estris i raspalls adequats i no s'han d'utilitzar productes químics de neteja que no siguin recomanats pel fabricant.
 
- La xemeneia, que no perdi fum. La xemeneia no ha de tenir cap forat. El fum és tòxic i, a més, pel forat es pot acabar calant foc sobre materials combustibles que hi hagi prop del conducte.
 
- La llar sense encendre durant molt de temps. Si fa diverses temporades que no hem encès la llar de foc, l'haurem de fer revisar per personal especialitzat i determinar que no hi ha obstruccions ni fuita de fum al conducte.
 
- La protecció contra incendis. Si volem augmentar la nostra seguretat, podem instal·lar un detector d'incendis i de monòxid de carboni, i disposar d'un extintor portàtil per al cas d'incendi. Cal saber com fer ús de l'extintor, en aquest cas.
 
- El que no s'hi ha de cremar: líquids inflamables per encendre o atiar el foc; llenya o fusta humida o verda (l'ideal és que l'arbre s'hagi tallat la temporada anterior) o resinosa perquè pot produir dipòsits de sutge i quitrà a la xemeneia; fusta tractada, perquè pot desprendre productes tòxics; altres tipus de combustible no determinats pel fabricant.
 
- Un foc viu sense massa llenya. El foc ha de ser viu, però sense massa llenya, perquè tingui un bon tiratge. Així evitarem la producció de productes tòxics i l'acumulació a la xemeneia de sutge i quitrà, que poden acabar incendiant-se.
 
- El que no s'ha d'acostar al foc. No hem d'acostar a la llar de foc la roba perquè s'eixugui, ni joguines, ni mobles ni coixins ... hem de mantenir la reserva de llenya al lloc adequat, on no pugui encendre's (hem de seguir les indicacions del fabricant de la llar de foc).
 
- Les llars de foc obertes. Cal evitar deixar encesa la llar de foc quan ens anem a dormir o sortim de casa. Si es manté encesa, hi hem de col·locar una pantalla mataguspires. No hem de deixar sola la canalla amb la llar de foc encesa.
 
- La ventilació. És molt important que l'habitació o estança on hi ha la llar de foc tingui la ventilació adequada. Evitarem problemes de tiratge a la xemeneia, la concentració de gasos tòxics, sobretot el monòxid de carboni, i la mala olor.
 
Aquests consells formen part de la campanya de prevenció i sensibilització de seguretat a la llar de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS). Podreu trobar més consells, així com material divulgatiu a la pàgina web