
Cloenda de la sisena Campanya d'Excavació Arqueològica a Súria. AjSú
La sisena Campanya d'Excavació Arqueològica a Súria s'ha donat per tancada avui, divendres, en una edició que ha suposat un gran avenç per a la posada en valor de l'àrea patrimonial de les Guixeres. La Campanya és promoguda per l'Ajuntament de Súria, amb l'autorització i suport del Servei d'Arqueologia de la Generalitat, i en col·laboració amb l'institut Mig Món i la família propietària dels terrenys.
A l'entorn del jaciment arqueològic del conjunt medieval de Sant Pere del Puig, s'ha fet una visita en què s'han explicat els detalls històrics de l'espai i el treball arqueològic realitzat durant dues setmanes, a càrrec de més de vint persones voluntàries, entre estudiants de l'institut i altres estudiosos.
L'estudiós local Albert Fàbrega ha destacat que l'actuació portada a terme té especial significació perquè "forma part de tota una àrea arqueològica de gran interès". Sant Pere del Puig és una església de traça preromànica, documentada al 1033, que és el centre del paisatge de les Guixeres. En aquesta àrea va haver una concentració humana important durant tot el període medieval, a l'entorn de l'activitat econòmica que generava l'extracció i elaboració del guix.
L'arqueòloga Cristina Belmonte, de l'empresa bagenca Arqueociència, ha exposat el mètode de treball emprat en l'excavació. També ha destacat el treball dels joves estudiants voluntaris i ha qualificat l'experiència de "molt profitosa", per les descobertes d'aquest any: el paviment de l'església en la seva darrera època de funcionament al segle XV, el suport de l'altar, els bancs del presbiteri i la nau, així com tot un seguit d'estructures exteriors que en el futur podran explicar molt millor la història d'aquesta construcció.
Per la seva banda, la cap d'estudis de l'institut Mig Món, Helena Casas, ha felicitat i encoratjat els estudiants per "la seva participació en una iniciativa apassionant com és la recuperació del passat, envoltats com estem cada dia d'eines del futur".
L'alcalde Antoni Julián ha agraït a tothom la participació i la constància en mantenir aquesta campanya de voluntariat, afirmant que "aquesta actuació té dos importants valors: la recuperació del patrimoni històric de Súria i un aprenentatge interessant com és el món de l'arqueologia".
Durant la jornada arqueològica d'avui, també han estat visitades les restes de l'antic forn de guix de les Guixeres, a pocs metres de les ruïnes de l'església excavada. Durant la primavera passada aquest punt va ser objecte d'una gran neteja de vegetació, realitzada per un grup de voluntaris que van posar-la al descobert. En aquest moment, fàcilment se'n poden observar les dimensions i tot el procés industrial que seguia l'extracció del mineral fins a l'ensacat i la càrrega per a la seva comercialització. Es preveu seguir treballant en aquest indret durant la propera tardor.