La tasca de la Comunalitat: cinc noves xarxes comunitàries en només dos anys a Manresa

Són xarxes de suport i intercooperació centrades en la sobirania alimentària, la tradició tèxtil manresana i la gestió de residus

La Comunalitat de Manresa compleix dos anys de xarxes comunitàries
La Comunalitat de Manresa compleix dos anys de xarxes comunitàries | La Comunalitat
Redacció
22 de maig del 2024

Primer, va ser una xarxa d'horts socials i comunitaris. Després, un grup d'intercooperació sectorial de professionals del tèxtil i una associació per visibilitzar un sector que tanta tradició té a la ciutat. També, uns tallers comunitaris d'autoreparació de petits electrodomèstics a la Balconada i, ara finalment, un col·lectiu que recupera feixes abandonades de vinyes, oliveres i ametllers dels voltants de la ciutat tornar-les a fer productives.

En total, han estat cinc les noves iniciatives comunitàries de suport mutu i d'intercooperació que han sorgit en els darrers dos anys per impulsar i enfortir l'economia als barris més empobrits de la ciutat. I ho han fet, des de la participació ciutadana i des del suport i acompanyament que han rebut de la Comunalitat de Manresa, un programa del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que vol impulsar una organització més justa de l'economia i que en l'actualitat està format per 22 comunalitats.

Un programa per al desenvolupament local i promoció comunitària

El programa vol respondre a les necessitats col·lectives i promoure el desenvolupament local amb la promoció de relacions de suport mutu, com per exemple, des d'horts comunitaris, grups de criança, bancs de recursos o tallers compartits. Però també, fomentant la gestió comunitària de béns comuns, com equipaments i infraestructures, terres de cultiu o fins i tot festivitats.

"Tot i sortir de l'administració pública, és un programa diferent, que es desplega des del mateix teixit local i que ajuda a reforçar totes les estructures d'autogestió comunitària" explica Bernat Marquilles, sociòleg i tècnic comunitari a L'Arada Creativitat Social, una de les cinc entitats, junt amb l'Associació L'Era, Senders Vius, Suderguintza i La Clara Comunicació, que estan darrere la Comunalitat de Manresa.

Des de la seva posada en marxa el febrer de 2022, la Comunalitat ha realitzat 161 accions ja siguin de creació i consolidació de grups d'ajuda mútua, d'anàlisi i prospectiva, i de formació, en les que s'han comptabilitzat 1.953 participacions.

Noves iniciatives comunitàries

Les cinc noves xarxes d'acció col·lectiva o projectes d'ajuda mútua i de l'economia solidària que s'han creat impulsades per la Comunalitat de Manresa van començat per la Xarxa d'horts socials i comunitaris, una xarxa de suport mutu que agrupa vuit horts de la ciutat i que promou el treball i l'aprenentatge col·laboratiu. Va seguir l'Associació Manresana de Confecció, per visibilitzar i sensibilitzar sobre el sector, així com enfortir i crear comunitat mitjançant les eines i els espais que brinda la confecció tèxtil.

També va acompanyar a la creació de La Repara, taller comunitari d'autoreparació de petits electrodomèstics als barris de la Balconada i al Xup, i la Xarxa de suport entre Dissenyadores i Empreses del Tèxtil, una xarxa d'intercooperació sectorial per compartir coneixements i donar resposta a problemàtiques que van sorgint.

El darrer projecte ha estat Entre Feixes, un grup de gestió comunal de terres de secà que vol tornar a fer productives feixes d'oliveres, ametllers, vinya i plantes silvestres.

A banda, des de la Comunalitat de Manresa s'està treballant en l'activació d'una xarxa de professionals i activistes de salut comunitària i d'un grup de treballadores de la llar i les cures. També s'està acompanyant la posada en marxa d'un menjador comunitari, un banc de recursos i eines agràries i a un grup emprenedor que ha decidit autoocupar-se i posar en funcionament d'un taller de prestació de serveis de tall i confecció.