TV3 mostrarà dos tràgics fets de la Guerra Civil a Súria en «La guerra inacabada»

Els dos fets suriencs recordats al documental són l'afusellament de Can Maçana (1939) i l'assassinat d'Alfons Bransuela (1937)

Publicat el 26 de juny de 2018 a les 18:01
TV3 emetrà aquest diumenge 1 de juliol el documental "La guerra inacabada", un emotiu treball de memòria històrica sobre la guerra civil a Catalunya, amb una presència destacada de dos tràgics fets suriencs relacionats amb el conflicte. La presentació del documental va tenir lloc dilluns 25 de juny a Barcelona amb l'assistència de familiars, de l'alcalde Josep Maria Canudas i altres membres de l'equip de govern municipal.

Els dos fets suriencs recordats a "La guerra inacabada" són l'afusellament de Can Maçana (1939) i l'assassinat d'Alfons Bransuela (1937), posant l'èmfasi en els testimonisi records de familiars de les víctimes. El documental és presentat pel periodista Antoni Tortajada, que juntament amb Joan Gallifa també n'és codirector.

La descripció d'aquests dos esdeveniments suriencs de la guerra civil compten amb el suport d'imatges de la vila i de la reconstrucció dels fets. En el cas de l'afusellament de Can Maçana, també s'hi esmenten els treballs realitzats aquests darrers anys per intentar localitzar la fossa en la qual van ser enterrades les víctimes.

Les persones de la vila entrevistades en el documental són Albert Fàbrega i Enfedaque, i Carme Alsina i Jordana.

"La guerra inacabada" és una producció de Televisió de Catalunya, amb la col·laboració de la productora Som Batabat i la col·laboració del departament de Justícia de la Generalitat. 

L'objectiu del documental és explicar les històries humanes que hi ha al darrera d'algunes de les fosses de morts de la guerra civil, amb els testimonis de familiars i el suport d'historiadors, antropòlegs, arqueòlegs i genetistes.
 
A més dels fets de Súria, "La guerra inacabada" també recorda altres episodis esdevinguts a Soleràs (Garrigues), Perelló (Baix Ebre), Cassà de la Selva (Gironès) i Prats de Lluçanès (Osona).

La presentació del documental va tenir lloc en una sala de la Filmoteca de Catalunya, que es va omplir amb familiars de les víctimes, representants institucionals i mitjans de comunicació. 

En el transcurs de l'acte, el director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchís, va explicar que el documental mostra "per què val la pena" seguir buscant les fosses, identificar les víctimes i enterrar-les dignament. A Catalunya hi ha 5.063 famílies que encara busquen un familiar desaparegut durant la guerra o la postguerra.

Durant la presentació de "La guerra inacabada" també es va fer un reconeixement destacat al conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, pel seu suport a l'elaboració del documental, per haver creat el Programa d'Identificació Genètica i per haver impulsat el pla d'excavació de fosses durant el seu mandat.

Al final de l'acte es van llegir unes paraules de Raül Romeva, actualment empresonat, per agrair l'elaboració del documental i animar a seguir recuperant la memòria històrica i avançar en la dignificació de les víctimes.