Un centenar de persones gaudeixen del Sopar de Temporada dedicat a l'albergínia blanca del Bages

La trobada gastronòmica de tardor organitzada per Slow Food Catalunya Central ha ofert un menú degustació amb vuit plats creats per cuiners del territori

Publicat el 26 de setembre de 2025 a les 08:50

El segon Sopar de Temporada de Tardor -i el sisè consecutiu comptant totes les temporades- organitzat per la Comunitat Slow Food Catalunya Central ha reunit aquest dijous al vespre un centenar de persones a Cal Llobet de Santpedor. La trobada, emmarcada en la Temporada Gastronòmica de Tardor i la Fira de Sant Miquel, ha tingut l'albergínia blanca del Bages com a eix central d'un menú degustació de vuit plats dissenyat per diversos restaurants del territori.

Un menú variat i creatiu al voltant de l'albergínia

Els participants han pogut tastar propostes com torradeta especiada amb mus d'albergínia, croquetó amb almadroc, amanida de l'hort amb albergínia, truita amb ceba, llardons i formatge, parmentier de moniato amb escalivada i arengada, caldereta de xai amb albergínia, i, per acabar, gelat d'albergínia al Josper amb mel especiada i pasta de full amb crema pastissera i albergínia.

El menú ha estat elaborat per cuineres i cuiners de restaurants com Cau de l'Ateneu, Can Patoi, Ígnia, Laida, La Xicra, La Sardana, Mas de la Sala i Quim Miró de l'Obradora, que han treballat conjuntament per reivindicar les possibilitats culinàries d'aquesta varietat local.

Una aposta per la sostenibilitat i la cultura gastronòmica

A més de la seva dimensió gastronòmica, l'acte ha servit per posar en valor la sostenibilitat, la sobirania alimentària i la reducció del malbaratament. Slow Food també ha volgut recuperar receptes tradicionals vinculades a la verema, com la caldereta de xai amb albergínia, alhora que ha reivindicat el consum de xai local com a estratègia per conservar el paisatge i prevenir incendis forestals.

El sopar ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Santpedor i s'ha celebrat en un any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, un reconeixement que reforça la importància de productes com l'albergínia blanca del Bages, inclosa a l'Arca del Gust d'Slow Food Internacional per la seva qualitat i tradició.