Vint anys de l'Àrea Bàsica de Salut de Sant Vicenç

Dóna servei a més de 14.000 habitants de quatre municipis

Publicat el 30 de novembre de 2011 a les 18:45

Aquest divendres, 2 de desembre, a les 8 del vespre, se celebrarà un acte al Centre d'Atenció Primària de Sant Vicenç per commemorar els vint anys de la creació de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) que, a banda d'aquest municipi, inclou els del Pont de Vilomara i Rocafort, Castellgalí i Marganell amb una població que se situa per sobre dels 14.000 habitants. En aquest període l'equip de professionals gairebé s'ha doblat amb una plantilla que ha passat de les 17 a les 33 persones.

En aquest acte s'ha convidat als professionals d'aquest Equip d'Atenció Primària, representants dels quatre Ajuntaments, farmacèutics de la zona, així com directius de l'Institut Català de la Salut (ICS). Un dels protagonistes de l'acte commemoratiu serà el Dr. Fèlix Badia, antic director de zona de l'ICS, i que farà una conferència sobre els inicis i l'evolució d'aquesta àrea d'atenció primària.

L'aniversari permetrà visualitzar el creixement que s'ha experimentat tant des del punt de vista de nous serveis, com en nombre de professionals, concretament des de l'1 de desembre de 1991, any en què va començar l'activitat. En dues dècades i en cadascuna de les especialitats, s'ha passat de 5 professionals de medicina de família, a 9; de 5 professionals de la infermeria a 9; de 5 professionals administratius a 8. Pel que fa als professionals de pediatria, l'EAP compta amb 2. En relació a noves especialitats presents al centre, ara es compta amb dos professionals de l'odontologia i dues llevadores, ambdós a temps parcial; també amb un professional de treball social.

L'activitat assistencial ha crescut de forma progressiva i ha anat associada a la incorporació de nous serveis, com odontologia o cirurgia menor. També s'han implementat programes de caràcter comunitari, com el de Salut i escola, Pacient Expert, Atenció a la dona i Educació sanitària i grupal.

Els diferents dispositius que comprèn han permès atendre a una població que en aquests darrers vint anys ha crescut en unes 4.000 persones. La millora assistencial ha evolucionat en paral·lel a l'avenç de les noves tecnologies, amb la història clínica compartida amb la Fundació Althaia, el sistema informàtic ECAP, la recepta electrònica, etc.

La inauguració de l'acte anirà a càrrec del Dr. José Luis Irujo, director de l'Equip d'Atenció Primària i la cloenda la farà l'alcalde de Sant Vicenç de Castellet, Joan Torres. La celebració tindrà lloc a les instal·lacions del CAP de Sant Vicenç, una equipament modern, ben situat, que es va inaugurar el mes de juliol del 2010.