El final de «Shingeki No Kyojin», l'anime més influent del món durant l'última dècada

Milions de fans ploren de valent a les xarxes l'adeu de la sèrie creada per Hajime Isayama, que ha sacsejat generacions

  • Una de les imatges del final de la sèrie -
Publicat el 07 de novembre de 2023 a les 14:40
Actualitzat el 08 de novembre de 2023 a les 15:49
El món de l'animació japonesa és un dels sectors audiovisuals amb més fanàtics arreu del planeta. Molts comparteixen aquesta passió amb la dels mangues, formant part d'un sector que gràcies a l'evolució tecnològica de la creació televisiva o cinematogràfica ha pogut avançar a passos agegantats. Aquesta audiència mundial ha arribat gràcies als coneguts com a "animes populars", destinats especialment a un públic jove, adolescent o infantil.

One Piece n'és el seu màxim exponent actual, però com ho va ser Bola de Drac, Naruto, Bleach o Captain Tsubasa. Altres, també amb moltíssima audiència acumulada, són considerats més exquisits, com Fullmetal Alchemist, Hunter x Hunter, Evangelion o Demon Slayer. En la darrera dècada, però, apareix un nom per sobre de tots per la seva rellevància mediàtica, l'impacte cultural i haver durat "només" deu anys: Shingeki No Kyojin, també coneguda com Attack on Titan. Competeix amb altres productes que han aconseguit mantenir fidels que jurarien i perjurarien que no són fans de l'anime, com Death Note o Cowboy Bebop.

Aquest cap de setmana deia adeu la versió animada d'aquest manga que va sacsejar les ànimes i els cervells de milions de persones arreu del món. Creat pel dibuixant i guionista Hajime Isayama -qui manté un perfil gairebé en l'anonimat- el 2009, va ser tot un èxit al Japó, que, com sempre en aquests casos, va decidir adaptar-lo a la televisió en una sèrie. Encara que Shingeki No Kyojin va desafiar la paciència dels seus fans, amb les subdivisions de les temporades en diverses parts i en mantenir-los en l'espera després que el manga finalitzés el 2021, la qualitat del seu final ha estat a l'altura. 

Tot va esclatar el 2013, quan s'estrena, ja que immediatament va generar un efecte dominó per tot el planeta. La seva adhesió posterior a Netflix, anys després, va acabar de rematar encara més la feina, creant un producte de masses que aproximaria un cop més l'anime a totes aquelles persones que no el consumeixen ni de manera casual. Aquesta història sobre la violència, els cicles de la guerra, la desesperació, els lligams humans, la geopolítica i la supervivència té tantes lectures que se seguiran interpretant anys després del seu final.
 

Els principals protagonistes de la sèrie durant la primera temporada Foto: Wit Studio

Quines són les claus d'Attack on Titan?

Aconseguir que un anime sigui mundialment famós requereix aglutinar una sèrie de característiques molt concretes. L'audiovisual japonés d'animació segueix certs codis que provoca que milions de persones en siguin fanàtics, però també genera un rebuig a molts altres per no acabar de comprar-ne el marc. Ara bé, sagues transversals com les citades anteriorment han aconseguit una trobada entre tots dos mons (en termes generals, sempre hi ha negacionistes i esnobs a parts iguals). Aquestes són les veritables claus per les quals Shingeki No Kyojin ha estat un triomf durant els seus anys d'emissió:

Una trama potent i senzilla

La sinopsi barreja la ciència-ficció i la fantasia amb el terror claustrofòbic de les històries apocalíptiques. Els pocs humans supervivents d'un món en runes viuen tancats en poblacions rodejades per tres muralles. Per què? Perquè fa un segle van aparèixer uns titans, monstres de forma humana d'entre 2 i 15 metres, que devoren persones. La majoria de la població va desaparèixer. Ara, han sobreviscut amagats entre muralles. Però els titans han aconseguit penetrar-les. Ja està. Amb aquesta premissa, les multituds van entrar en tromba.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LV-nazLVmgo[/youtube]
És senzilla, però amb prou ganxo per atrapar milions de persones que es van veure immerses en una història que els va catapultar a les vides d'uns personatges que els farien remoure fins a l'últim centímetre del seu cos. A més, aquesta trama amb essència de supervivència apocalíptica que barreja tecnologia punta amb conceptes medievals crea un ecosistema pràcticament perfecte. 

Una animació esplèndida

L'evolució de la tecnologia audiovisual en l'última dècada ha posat de manifest un auge impressionant del detall, la qualitat i l'explosivitat que permet els animes japonesos. Attack on Titan no va decebre ningú des del primer moment. La brutalitat de la trama i l'excentricitat dels monstres titànics va permetre que els animadors (les primeres temporades Wit Studio i la final, MAPPA) desenvolupessin tot un potencial que es va convertir en el segell de la sèrie. L'estil d'Isayama, creador del manga, va permetre excel·lir encara més.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IFi3b84-qVU[/youtube]

Personatges i protagonistes

La figura d'Eren Yeager és una de les més carismàtiques de l'anime contemporani. Convertit en una espècie d'antiheroi, màrtir, malvat o salvador, ha estat el pal de paller de tot un repartiment de personatges que han multiplicat la qualitat de la trama de la història durant els deu anys que ha durat la sèrie. A més, encara que vagin en paral·lel i salvant les distàncies, la seva estrena va arribar en un moment on Game of Thrones estava ascendint en el seu apogeu. Què tenen en comú? Que no pots encarinyar-te de cap dels seus personatges, ja que la trama no manté ningú en nòmina per molt que sigui protagonista.
 

Set dels principals protagonistes de tota la saga Foto: Wit Studio | MAPPA


Les relacions entre els protagonistes es desenvolupa des d'una perspectiva diferent de la dels animes més populars. Són més fosques, menys humanes, més estranyes i, a estones, antinaturals. La ràbia, la frustració, el dol o la venjança solen pinzellar-les tant que acaben per impregnar-les. Com a vector de la sèrie, les metàfores de la guerra i el terror de l'apocalipsi vertebren una història que ha gaudit d'un final que ha acabat omplint de reaccions totes les xarxes socials amb milions de reproduccions. Perquè aquest cap de setmana ha finalitzat un fenomen que va mantenir en vel generacions senceres.

[next]

[plantillavirals]