Quant pot arribar a cobrar un jugador professional de videojocs?

Les elevades remuneracions de les estrelles dels esports electrònics han obligat les lligues a regular el límit salarial per mantenir l'estabilitat de l'ecosistema digital

La final dels mundials de 2022 celebrada a San Francisco, que va acumular més de 5 milions d'espectadors
La final dels mundials de 2022 celebrada a San Francisco, que va acumular més de 5 milions d'espectadors | Riot Games
Marc Vilaseca
03 de març de 2024, 14:03
Actualitzat: 04 de març, 11:03h
Els esports electrònics fa més de deu anys que són una màquina constant de fer diners, sent el League of Legends el referent entre els videojocs en l'àmbit competitiu. En els anys de màxima esplendor, i en països on el gaming forma part de la cultura del dia a dia, la quantitat d'ingressos que s'han generat dins del negoci és desorbitat, reflectint-se directament en els salaris dels jugadors, que poden arribar a superar de llarg les set xifres. Fins i tot, els sous han arribat a ser tan elevats que les mateixes lligues han hagut d'actuar per mantenir la salut de l'ecosistema digital. 

Països com Corea del Sud o la Xina entenen els videojocs i, especialment el LoL, com un element més de la seva cultura, tenint una forta presència entre la societat. Sense anar més lluny, Lee Sang-Hyeok, o més conegut com a Faker, és una de les imatges de Corea del Sud a nivell internacional i considerat el millor jugador del LoL de tota la història. Es calcula, que només contant els premis aconseguits en la seva carrera de ja onze anys, ha guanyat aproximadament un milió i mig de dòlars.
 

Lee Sang-Hyeok "Faker", alçant el trofeu de campió del món el 2023 Foto: Riot Games


Tot i mantenir el rècord d'ingressos per premis en el League of Legends, altres videojocs han ofert premis econòmics molt més generosos. El danès Johan "N0tail" Sundstein, jugador professional de DOTA 2, és la persona que ha ingressat més diners en premis, amb més de set milions de dòlars guanyats sense contar el seu salari base. Per poder fer-se una idea, segons dades recollides per Esports Earnings, Faker només ocupa la posició 77 entre els jugadors amb més premis econòmics ingressats.

Tot i les desmesurades recompenses que ofereix el videojoc DOTA 2 en els seus principals tornejos, el League of Legends és el joc que concentra més espectadors en els seus tornejos, tenint el rècord de quasi sis milions i mig d'aficionats durant les finals de Worlds 2023. I, encara més, a causa de la situació política de la Xina, aquestes dades no inclouen el gegant asiàtic, ja que dins del territori es transmeten les partides per plataformes nacionals a les quals no es pot tenir accés a les xifres en les quals oscil·len, però que suposarien un augment considerable de les estadístiques actuals. A més, milers d'espectadors assisteixen presencialment any rere any per veure les principals competicions de forma presencial.


 
És en aquest videojoc, on els salaris dels jugadors d'elit han arribat a ser tan elevats que s'han hagut de regular per mantenir l'ecosistema de les lligues. Per exemple, a la LPL (la lliga xinesa) el jugador Zhuo "Knight" Ding tenia un contracte de més de sis milions i mig de dòlars i, que en el mateix moment, uns altres set jugadors de la mateixa lliga cobraven també més de 4,4 milions de dòlars a l'any, segons va reportar Alejandro Gomis, periodista d'esports electrònics.

Pel que fa a la lliga europea (LEC), els sous s'han mantingut sempre més baixos que en les competicions orientals tot i mai saber-ne les xifres concretes. La regulació aplicada aquest 2024 limita el pressupost dels equips en un total de dos milions d'euros. Amb aquesta nova legislació, la competició busca evitar que la lliga col·lapsi econòmicament, buscant un equilibri per garantir la salut de la regió, incloent-hi les lligues menors.

L'altra lliga occidental per excel·lència és l'americana (la LCS), que també s'ha caracteritzat per salaris que superen les set xifres a causa de la forta inversió en la competició. A més a més, és on es registra el fitxatge més car en la història del League of Legends, amb la incorporació a C9 de Luka "Perkz" Perkovic, considerat per a molts com el millor jugador de la història d'Europa, des de G2 a canvi de més de 5 milions de dòlars el 2020. Per a més inri, el salari que va signar el jugador croat li garantia més de 2 milions a l'any.

La necessitat de regular les lligues

L'auge econòmic que han viscut els esports electrònics des del seu naixement ha desembocat en un possible perill per a l'estabilitat econòmica de l'ecosistema. D'aquesta manera, totes les lligues professionals del League of Legends han començat a regular els límits salarials dels seus equips, per tal de garantir un equilibri entre els ingressos i les despeses encara que hi hagi una reducció dels espectadors.

A més a més, tot i que les estrelles puguin arribar a guanyar aquests sous que els permetrien viure la resta de la seva vida, la realitat més habitual d'un jugador professional de videojocs és completament diferent, ingressant quantitats de diners molt més inferiors i amb una carrera professional curta. Per exemple, a la Superlliga espanyola, una lliga de nivell inferior a les mencionades, els sous es mouen entre 75.000 i 25.000euros a l'any segons la nova regulació. D'aquesta manera, garantir l'estabilitat de les lligues principals beneficia a l'equilibri de les competicions menors, permetent mantenir el balanç en positiu i assegurant la seva subsistència.

No tot és tan senzill com sembla

Com en qualsevol esport d'elit, en els esports electrònics aquells que arriben al cim de la competició són només una ínfima part de tots els que s'han quedat pel camí. A més, per exemple, un futbolista professional pot tenir una carrera d'uns quinze o vint anys, que li permeten guanyar una gran quantitat de diners suficient per afrontar la resta del seu temps amb comoditat. Tot i això, les carreres dels jugadors de videojocs d'elit són molt curtes.

En són molt els motius que escurcen la vida professional, però l'alt estrès i saturació que pateixen els jugadors és la principal raó. Per exemple, la carrera del jugador "Faker" és una cosa fora del normal i que només hi ha pocs casos com la seva, ja que ja compte amb més d'onze anys al primer nivell. No obstant això, hi ha molts jugadors de primer nivell on les seves carreres duren uns sis o set anys.

Per tant, tot i ingressar aquesta elevada quantitat de diners, la durabilitat de les seves professions els posa en una situació d'incertesa al finalitzar-les, ja que des de ben joves han dedicat la majoria del seu temps en millorar com a professional, abandonant altres aspectes com l'educació, de la mateixa manera que passa amb un futbolista professional.

Al ser un esport molt recent, encara no se sap realment què en serà dels jugadors actuals en un futur llunyà, tot i això, les sortides més habituals per a ells si volen continuar dins del món és la de convertir-se en entrenadors o creadors de contingut relacionat amb el videojoc.


 
Arxivat a