Com funciona DeepSeek, la IA xinesa que desafia els Estats Units?

La irrupció per sorpresa d'aquesta IA de codi obert ha sacsejat els món tecnològic i econòmic

DeepSeek, la nova ia que pretén revolucionar el món tecnològic
DeepSeek, la nova ia que pretén revolucionar el món tecnològic | Getty Images
Redacció
28 de gener de 2025, 11:18
Actualitzat: 29 de gener, 13:08h

El món de la intel·ligència artificial podria entrar en un nou capítol: la Xina ha presentat el seu propi sistema, anomenat DeepSeek. Una irrupció que ha sacsejat el món borsari i tecnològic a escala mundial ja que s'ha aconseguit fer en només dos mesos, amb un pressupost de només 6 milions de dòlars i utilitzant xips antics d'Nvidia.

DeepSeek és un equivalent al ChatGPT, però de Codi Obert, és a dir, que tothom ho pot incorporar al seu negoci de forma gratuïta. A més, ha estat desenvolupada amb molts menys recursos que les IA americanes aconseguint un resultat igual o fins i tot millor. 

El llançament ha estat per sorpresa, i en poques hores s'ha convertit en la IA més utilitzada a escala global. De fet, aquesta tecnologia és una gran amenaça per als gegants tecnològics dels Estats Units, ja que és molt semblant en qualitat a les IA que s'estan desenvolupant des de Silicon Valley amb l'afegit -i no és poca cosa- que és una eina amb un preu reduït: els tokens són molt més econòmics.

Tant ha estat l'impacte que el conseller delegat d'OpenAI, Sam Altman, ha anunciat millores importants a ChatGPT. 

Un nou capítol en la guerra tecnològica

La irrupció de DeepSeek ha agafat per sorpresa a Silicon Valley per diversos motius, entre els que destaquen el com s'ha produït aquesta IA i la rapidesa amb la que s'ha fet. De fet, el director general de Microsoft, Satya Nadella, ha admès a Fortune que "DeepSeek és realment impressionant tant per com han aconseguit desenvolupar d'una manera efectiva un model d'IA com per la seva increïble eficiència computacional". 

I és que per desenvolupar aquesta tecnologia, expliquen des de la Xina que han invertit només 6 milions de dòlars. Per fer-se una idea, l'última versió de Chat GPT-4 (l'última versió del conegut aplucatiu), va costar 100 milions de dòlars.

No només això, sinó que DeepSeek s'ha desenvolupat, en part, amb amb xips H800 d'Nvidia. Aquests són antics i molt menys potents que els H100, l'última novetat del gegant tecnològic que utilitzen les IA americanes. Això és degut a sancions que ha aplicat els Estats Units sobre la Xina. Malgrat això, han aconseguit un producte semblant i alguns usuaris apunten que fins i tot millor. 

Un sistema de codi obert

DeepSeek es caracteritza, sobretot, per ser un sistema de codi obert. Aquest tipus de sistema permet que qualsevol companyia puguin accedir al codi i als "pesos", és a dir, els models que utilitza per processar la informació. D'aquesta manera els poden modificar per als seus usos.

Ara mateix, les intel·ligències artificials creades als Estats Units són privades i només hi pot accedir qui els propietaris decideixen. Si una gran empresa vol utilitzar-ho, ha de passar per llargues i costoses negociacions. Amb DeepSeek canvia. Això farà que en els anys que venen diversos aparells incorporin aquesta tecnologia, ja que els farà incrementar el valor dels productes sense comprar el codi de la intel·ligència artificial. 

L'opinió sobre la Xina, la primera polèmica

Un dels primers retrets que se li fan a DeepSeek és el seu biaix polític. Diversos usuaris arreu del món han preguntat sobre l'opinió de DeepSeek sobre la República Popular de la Xina, el seu sistema de govern, el Partit Comunista o Tiananmen. Les respostes han estat confuses, en alguns casos ha respost que no ho sap o no en té constància i en altres respostes ha mentit. 

Un usuari ha preguntat tant a DeepSeek com a ChatGPT sobre si la Xina és una democràcia. La resposta ha estat ben diferent. Mentre que ChatGPT respon amb un categòric "no" i dona motius del perquè no, DeepSeek explica el sistema polític xinès i conclou que "si el sistema xinès és o no és una democràcia depèn en gran mesura de la definició que s'utilitzi". 

El periodista Francesc Garriga ha explicat quelcom similar a les seves xarxes socials. Ha preguntat a DeepSeek què passava a l'Iraq el 1992 i que passava a Tiananmen el 1989. La primera pregunta obté una resposta de cinc paràgrafs, mentre que a la pregunta de Tiananmen respon "Em sap greu, això s'allunya del meu àmbit. Parlem d'una altra cosa".

Grans repercussions a la borsa dels Estats Units

La irrupció de DeepSeek ha deixat pèrdues milionàries a la borsa dels Estats Units. Una de les empreses que més hi ha perdut ha estat Nvidia, amb una davallada de fins al 17% a Wall Street i amb unes pèrdues en valor de borsa de més de 600.000 milions de dòlars.

Tot el sector s'ha vist afectat per aquesta presentació, fet que ha afectat a l'índex tecnològic Nasdaq, encara que a última hora s'ha recuperat i només perdia un 0,25%. Alphabet, la matriu de Google, va caure en més el 3%, Microsoft baixa un 2,6% i Amazon un 0,5%. Meta i Apple, en canvi, han pujat, ja que no estan tan implicades en la IA. Pel que fa a OpenAI, la creadora de ChatGPT, no cotitza en borsa.