Sí que és veritat que, en molts casos, en lloc de tenir una dependència del mòbil, la realitat és que el telèfon esdevé un element essencial com, per exemple, en el cas de la feina. D'altra banda, JordiCollet, catedràtic de sociologia a la Universitat deVic, considera que en el cas dels joves, aquest dispositiu s'ha convertit en un imprescindible per a la socialització i una renúncia al mòbil podria ser motiu de l'aïllament de l'individu respecte el seu entorn.
D'aquesta manera, és necessari entendre què suposa el mòbil per a nosaltres per poder crear uns hàbits que redueixin la dependència del mòbil a únicament aquelles funcions necessàries. Alhora, això ens permetria desconnectar i gaudir d'altres aspectes del dia. Així doncs, si consideres que estàs enganxat al telèfon, o simplement en vols intentar reduir-ne l'ús, aquests són deu hàbits per aconseguir-ho:
Desactivar les notificacions
Reduir les notificacions i mantenir actives només aquelles essencials pot ser una manera útil de reduir l'atenció que se li dona al mòbil. Jordi Bernabeu Farrús, psicòleg a la Fundació Althaia i professor a la Universitat de Vic, afirma que aquest és un bon hàbit per desviar l'atenció del telèfon. Limitar les notificacions a només aquelles importants, sigui la família o sigui la feina, podria ajudar a evitar destinar-hi temps en moments que no és necessari, ja que la majoria de les alertes que es reben són irrellevants en aquell instant. És important "diferenciar estar connectats a estar constantment disponibles", remarca Bernabeu.Reduir el nombre d'aplicacions
Seguint per la mateixa línia, moltes vegades es té al mòbil massa aplicacions que només serveixen per a l'entreteniment i, segons apunta el sociòleg Jordi Collet, aquestes estan dissenyades per enganxar a l'usuari. Per solucionar això, es pot plantejar de dues maneres diferents. Per una banda, la solució més fàcil és eliminar totes aquelles aplicacions que malgasten el temps. D'altra banda, si es volguessin mantenir i simplement reduir-ne l'ús, seria aconsellable eliminar-les de la pantalla principal i mantenir-hi només aquelles aplicacions essencials i realment productives.
Utilitzar el mode nit o sèpia
Bernabeu afirma que les pantalles alteren i dificulten el son i que, en certa manera, la seva part cromàtica genera certa addicció. Doncs, a partir d'hores on la llum natural és limitada, és aconsellable reduir la brillantor per aconseguir regular el temps de descans. Per tant, utilitzar els modes que permeten regular-ho automàticament milloraria directament la qualitat del son.
Deixar el mòbil abans d'anar a dormir
Fins i tot, com a solució més radical, és aconsellable reduir l'ús del telèfon a zero a partir de certa hora de la nit. Aleshores, s'aconseguiria evitar alterar el repòs i es reduirien les hores que se li dediquen. La majoria de telèfons compten actualment amb mecanismes automàtics per desconnectar el mòbil a partir de certa hora programada, eina que podria resultar útil per a mantenir aquest hàbit.
Carregar el telèfon lluny del llit
Una manera fàcil de deixar d'utilitzar el telèfon un cop entres al llit és carregant-lo lluny d'on es descansa. Així, doncs, un cop l'objectiu és descansar s'evitarien possibles distraccions i es podria descansar millor i sense tantes alteracions.Reduir la presència en xarxes socials
El psicòleg Jordi Bernabeu apunta que actualment hi ha una tendència a exposar massa la vida a les xarxes socials, que força a l'usuari a sentir-se forçat a seguir actualitzant els seus perfils seguidament i a estar pendent dels altres al mateix temps. Per tant, hi ha certa addicció a informar del dia a dia i que, a vegades, s'arriba a fer alguna cosa per poder explicar-la i no realment per una motivació personal. Jordi Collet es refereix a aquesta necessitat com un nou "deure social" o una "obligació moral", que ens fa estar al corrent de tot. És important ser conscients que això només és una imposició de la societat i que no és necessari i que, definitivament, reduir-ho suposaria un canvi positiu.
No hi ha la necessitat d'estar informat de tot el que passa
Bernabeu apunta que actualment, a causa de les grans quantitats d'informació a les que tenim accés avui en dia, hi ha certa addicció a saber constantment el que estar passant. Això, conegut també com a FOMO (fear of missing out), genera una constant dependència del telèfon per poder saber al minut el que està passant i que, realment, no són elements rellevants pel dia a dia.
Prioritzar la vida social
Un dels principals temes que analitza Jordi Bernabeu és la relació entre la salut social de la persona i la dependència del mòbil. Quan una persona passa per un moment de solitud augmenta el temps que dedica al seu dispositiu i a les xarxes socials. D'aquesta manera, és important prioritzar i mantenir relacions socials sovint per apartar-se del món digital. Per altra banda, Collet avisa que el disseny addictiu de les aplicacions té encara més efecte sobre aquelles persones que passen per una situació difícil, suposant una major amenaça per persones en circumstàncies complicades.
Evitar portar-lo a sobre tota l'estona
Com s'ha comentat, en diversos moments del dia a dia el telèfon pot ser un element essencial per realitzar aquella tasca. Tot i això, hi ha molts altres moments en els quals el mòbil no és un requisit i es porta a sobre sense tenir la necessitat. Per tant, és importat deixar el telèfon a casa per poder reduir l'ús innecessari que se'n fa.
Instal·lar aplicacions de seguiment
Per saber realment si es fa un canvi en els hàbits o, simplement, per conèixer la situació actual de cada un, és necessari comptar amb alguna aplicació que faci un registre de les hores que s'hi dediquen. D'aquesta manera, permetrà tenir un recompte de quines aplicacions es fan servir, per tal d'eliminar totes les apps que són irrellevants i, alhora, reduir les hores que s'hi destinen.