Són els mateixos que han adquirit el Twitter Blue, el mític verificat de color blau, que ara s'atorga a aquells que paguen una subscripció. Com si fos Netflix. Bé, Musk també el dona a qui li ve de gust, com ell mateix va explicar. Altres, però, veuen amb espant com Twitter perd la seva essència i es converteix en una joguina més d'un magnat que, gràcies a una gestió personalista, pot reconvertir un dels espais mediàtics més importants del món en el seu pati d'escola. Tots dos escenaris són possibles. El futur és incert.
Des de Nació hem abordat el probable desenvolupament de la plataforma de cara els pròxims mesos. Musk, des de l'inici del seu lideratge a Twitter, ha assegurat que un dels seus principals objectius és aconseguir que l'empresa sigui rendible. Segons paraules seves -és de les poques comunicacions oficials que hi ha de la companyia, que ha tallat totes les vies amb els periodistes, inclosa la d'aquest mitjà-, l'empresa perdia molts diners per la manca d'ingressos per publicitat. Les seves accions van en aquesta direcció, però Sílvia Martínez, professora dels estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, assegura que els moviments "són desconcertants".
El primer escull, la limitació de visualitzacions. Martínez se sorprèn que fins i tot els que paguen són víctimes d'aquesta problemàtica. "És contradictòria de la dinàmica bàsica d'una xarxa social, perquè es busca que la gent estigui molt de temps davant de la pantalla, consumint contingut, veient més publicitat i creant més interaccions", afirma. Un fet que afectarà, de manera exponencial, a les grans corporacions i entitats que han basat part de la seva comunicació en xarxes com Twitter. "Moltes han invertit grans quantitats de diners i aquesta limitació els perjudicarà de manera severa", explica l'experta. Una qüestió que pot afectar els mateixos anunciants de la plataforma.
L'element sorpresa que va aparèixer sobre la taula és Threads, la nova xarxa social de la companyia Meta (propietària de Facebook, Instagram i WhatsApp) que busca ser una competència ferotge de Twitter en aquests moments d'incertesa. Martínez afirma que és "una estratègia brillant" estrenar la plataforma de Mark Zuckerberg amb aquests timings, però posa èmfasi en les immenses dificultats que pot suposar la migració d'usuaris. Altres experts, com Albert Cuesta, periodista especialitzat en tecnologia i xarxes socials, pronostiquen un escenari molt més pessimista. "Threads és l'única que pot acabar buidant Twitter", ha analitzat en diverses piulades.
[noticia]259362[/noticia]
Guerra oberta entre Musk i Zuckerberg
Ell mateix, però, ha mostrat els perills de la nova plataforma: rastreja infinites vegades l'usuari, està molt vinculada als perfils d'Instagram i suposa un perill per a la seguretat dels usuaris. Cuesta assenyala que sí la Unió Europea no comença a posar restriccions de manera immediata, les dades personals corren perill. Per la seva banda, Martínez recorda que la comunitat creada a Twitter "és massa forta" com perquè tothom marxi a Threads així com així. "És un moviment molt intel·ligent, però el compromís dels usuaris en un nou entorn que a sobre és similar al de Twitter està per veure", assevera.En qualsevol circumstància, el món de les xarxes socials trontolla en una guerra pràcticament personalista entre Musk i Zuckerberg com poques altres s'havien vist en un entorn tecnològic d'aquest calibre. El futur de Twitter i dels seus usuaris és a les mans d'un magnat que va aterrar a la plataforma fent bandera del discurs de la llibertat d'expressió però que ha acabat capitalitzant la visibilitat a través de pagament, ha trencat la democratització de la xarxa social i ha tret la destral de guerra per combatre les companyies d'intel·ligència artificial. El futur és incert.