Una treballadora de Majorel SP Solutions, empresa amb seu a Barcelona que modera continguts per a la plataforma TikTok, ha presentat una querella penal contra cinc directius de la companyia per un delicte contra els drets dels treballadors, un altre contra la integritat moral i un tercer per lesions greus per imprudència. La querella, avançada per El Periódico i confirmada per l’advocat a TV3, denuncia unes "condicions laborals absolutament inhumanes" i "inaguantables per a qualsevol ésser humà".
Com a responsables civils subsidiaris, la demanda inclou les empreses Majorel, TikTok Technology Limited (amb seu a Dublín) i la seva filial espanyola TikTok Information Technologies Spain.
Vídeos violents, manca de formació i suport psicològic inexistent
Segons la querellant, l’empresa no li va proporcionar cap formació prèvia en prevenció de riscos laborals, ni tampoc suport psicològic adequat per fer front a la duresa dels continguts. Cada jornada arribava a visualitzar entre 800 i 1.200 vídeos, amb sessions de 55 minuts cada hora. La seva tasca consistia a classificar i eliminar el contingut més pertorbador, segons les polítiques internes de la plataforma.
A més, la querella denuncia que els directius coneixien perfectament els riscos psicosocials als quals estaven exposats els moderadors. No només pels continguts que visualitzaven, sinó també per la pressió laboral, els ritmes intensos i les exigències de productivitat. L’escrit subratlla que els treballadors "emmalalteixen amb greus patologies psíquiques” i que, un cop no poden continuar, són “tractats com objectes que es poden substituir".
Inspecció de Treball ja va proposar una sanció
Aquesta acció legal arriba després que Inspecció de Treball proposés sancionar Majorel amb 15.000 euros per incomplir les obligacions en matèria de seguretat laboral. Diversos treballadors, inclosa la querellant, van denunciar que no van ser informats ni protegits adequadament dels riscos de la seva feina. L’autoritat laboral va constatar que les mesures de l’empresa per esmorteir els efectes d’aquesta exposició constant a continguts violents són "insuficients".
Segons fonts sindicals, a la divisió de moderació de continguts de Majorel a Barcelona hi treballen unes 650 persones.
Una tasca sense protecció des de 2019
La treballadora va començar a l’empresa l’any 2019, sense que li exigissin estudis previs ni se l’informés dels riscos psicosocials associats a la seva tasca. Inicialment, moderava continguts destinats al mercat alemany i posteriorment va passar al mercat espanyol. També va assumir la revisió de tiquets reportats per usuaris amb vídeos "d’un nivell de violència extrem", alguns dels quals superaven els quatre minuts de durada.
Segons recull la querella, en cap moment se li va indicar que hauria de veure de manera constant continguts altament violents, ni tampoc se li va explicar l’impacte que això podia tenir en la seva salut mental. L’empresa afegeix l’escrit, "minimitzava aquest extrem" tant en les entrevistes com en les sessions d’entrenament posteriors a la contractació. També es denuncia que se li va ocultar que la feina consistia a moderar contingut per a TikTok.
Aquest cas se suma a la recent retirada de Telus Digital, l’empresa encarregada de la moderació de continguts per a Facebook i Instagram a Barcelona, que ha anunciat que deixa de prestar serveis a Meta. La decisió deixa en suspens el futur de més de 2.000 treballadors.