Abstenció jove a l'Estat: el 80% de menors de 24 anys no voten a les eleccions europees

Entre les raons per no participar en els comicis hi ha la poca confiança en els polítics i la falta d'interès, però també destaca qui admet que estava de vacances o "lluny de casa"

El col·legi electoral de la UB pels últims comicis europeus
El col·legi electoral de la UB pels últims comicis europeus
Redacció
03 d'octubre de 2024, 11:32
Actualitzat: 11:32h

El 79% dels joves menors de 24 anys no va votar en les eleccions europees del 9 de juny a l'Estat, sent la franja més abstencionista de totes, seguida del grup de persones entre 25 i 39 anys, el 65% dels quals tampoc va votar. És una de les conclusions de l’últim Eurobaròmetre, fet públic aquest dijous per l’Eurocambra. La participació a Espanya el 9-J en conjunt va ser del 46%.

D’altra banda, el 70% dels espanyols vol que el Parlament Europeu jugui un paper més important a les institucions comunitàries. És una xifra 27 punts superior a la mitjana de la UE, i que s’accentua més en la població de 55 anys i més (75%). El 19% creu que la institució hauria de quedar-se amb les atribucions actuals i el 8% desitjaria que se li resti pes.

La participació a Espanya el 9-J en conjunt va ser del 46%, 15 punts inferior a les anteriors, i amb un 58% d'abstenció en el cas de les dones i per un 50% dels homes. Va ser, així, una participació més baixa que a la UE en conjunt, que es va situar en el 51%. Per franges d'edat, 8 de cada 10 menors de 24 anys no va anar a votar, i tampoc ho va fer fins a un 65% dels individus d'entre 25 i 39 anys. Entre la població de 40 i 54 anys s'ajusten més els percentatges (56% d'abstenció) i entre els majors de 55 s'inverteix: la participació va ser del 59%.  

Les raons de participar i del vot

Pel que fa al sentit de vot, el 53% dels votants expressa que opta pel mateix partit que ha votat en altres ocasions, mentre el 37% subratlla que ho fa per la coincidència amb les seves propostes. Però hi ha també un 30% dels enquestats que van anar a votar que ho van fer per evitar l'èxit electoral d'un tercer partit. Aquest argument és especialment elevat entre els joves d'entre 15 i 24 anys, gairebé la meitat (47%). 

En relació amb la decisió de votar o no, un 86% dels que ho van fer asseguren que "sempre voten". El 41% dels que voten també apunten majoritàriament que votar és la seva obligació com a ciutadà, i un 20% respon que van exercir aquest dret perquè el vot "pot canviar les coses". També hi ha un 10% que exposa que vota per donar suport al govern del seu país.

Entre els no votants, fins a un 31% va prendre la decisió uns dies abans de les eleccions o fins i tot el mateix dia. Entre les raons per no anar a votar guanya la falta de confiança en els polítics, seguida de la "falta d'interès", i també destaca un 13% que admet que no va votar perquè estava de vacances o "lluny de casa".

D'altra banda, l'Eurobaròmetre també pregunta pel sentiment de pertinença dels ciutadans a la UE. En aquest sentit, i al marge de la participació en les eleccions europees, el 52% dels enquestats considera "important" pertànyer a la UE, un 67% es declara "neutral" respecte a la qüestió i un 28% no ho considera important.

Balanç positiu de formar part de la Unió Europea

L’enquesta també reflecteix que el 45% dels ciutadans de l’Estat té una imatge positiva de la Unió Europea, una proporció similar al conjunt de la Unió (48%). El 42% en té una opinió neutra, mentre que el 12% la veu amb mals ulls. Les proporcions són similars quan es pregunta per la imatge que es té sobre el Parlament Europeu, per bé que els qui en tenen una opinió positiva són menys (38%).

En general, els ciutadans de l’Estat fan un balanç positiu de formar part de les institucions europees, ja que el 79% dels enquestats creuen que Espanya se n’ha beneficiat –especialment pel creixement econòmic, les oportunitats laborals, la cooperació entre països membres i per la millora en el nivell de vida–. La xifra és set punts més alta que el 2019. Gairebé tres de cada quatre (74%) veuen “important” mantenir-se a la UE, i el 72% és optimista pel que fa al futur de la Unió, set punts per sobre de la mitjana dels països europeus.

Alhora, l’interès per l’actualitat europea a l’Estat és limitada, ja que només un 17% dels participants en l’Eurobaròmetre diu que està pendent de la política comunitària en tot moment, una caiguda de tres punts respecte a l’última enquesta, publicada durant la primavera. En canvi, el 38% diu que o bé segueix les notícies relacionades amb la UE rarament o mai.