La UPF Barcelona School of Management ha impulsat un projecte que utilitza la intel·ligència artificial (IA) per prevenir problemes de salut mental com el suïcidi, la depressió o els trastorns alimentaris. En concret, un grup de psicòlegs i psiquiatres s'han encarregat d'entrenar l'eina per a poder seleccionar i classificar de forma anònima usuaris de xarxes socials que pateixen aquest tipus de malalties amb diferents nivells de risc.
L'objectiu, segons han apuntat, és poder-los intervenir de manera més eficient i contribuir a la disminució d'aquestes patologies, especialment els casos de suïcidis en joves. Paral·lelament, el projecte també està llançant campanyes de publicitat per promoure telèfons d'ajuda i xats de suport emocional.
La coordinadora del projecte, Ana Freire, ha destacat que el poder de les noves tecnologies per a millorar les vies d'ajuda a malalts de salut mental és "innegable" i que fer servir la IA els ha permès detectar de manera més precisa els perfils de risc a xarxes socials. Una detecció que, segons ha assegurat, els permetrà fer intervencions més acurades.
Un projecte en suport de les malalties mentals
La utilització de la IA s'emmarca dins el projecte STOP, una iniciativa per donar suport de forma telemàtica a persones amb malalties mentals. El novembre de 2023, en col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança de la mà de l'Ajuntament de Barcelona, els membres del projecte van llançar una nova campanya que, com a novetat, incorporava no només els números de telèfon, sinó un xat de suport emocional a través d'Instagram i Facebook.
Durant aquest mes i els dos posteriors, la Fundació va atendre més de 4.000 sol·licituds només a través del xat. Per a poder identificar els perfils d'aquestes sol·licituds, el grup va servir-se de la IA i d'altres eines d'analítica de dades, que van constatar que el principal perfil d'usuari amb ideació suïcida és menor de 39 anys, i, en el 55,6% dels casos, és una dona.
Així, l'estudi també va constatar que entre els afectats per depressió el 58% són dones menors de 29 anys i que el 84% d'afectats per trastorns de conducta alimentària també són dones menors de 29 anys.