Autor/a
Míriam Martín Lloret

Míriam Martín Lloret

Col·laboradora a Nació amb la secció "Garlem"

Soc filòloga i treballo a Optimot. Em defineixo com a "lingüista escarxofada" perquè m'agraden les carxofes, tot i que no paro quieta. La ballo sobretot amb la llengua. Com a divulgadora lingüística, he col·laborat a Estat de gràcia de Catalunya Ràdio i al Versió estiu de Rac1 així com la secció "Garlem!" a Nació. Sobre llengua, soc coautora de tres libres: Curset. Mètode de català per a tothomMolt a favor: 57 propostes i un pacte per la llengua; i Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou. També he escrit Teràpia lingüística.

14/11/2024

Fang i derivats

«Cal desenfangar-nos del mal govern i de gent mediocre a les institucions, per no repetir sempre fins a la sacietat l’expressió sols el poble salva el poble»

31/10/2024

Els panellets, els perdedors de la nit de Tots Sants

«Castanyes, moniatos i panellets, per ordre alfabètic. El rànquing el farem basant-nos en la polisèmia de la paraula i, a més a més, la riquesa de fraseologia popular que hi hagi al darrere»

17/10/2024

No tot es neutralitza

«S’ha entronitzat massa l’estàndard oriental i això va en detriment dels parlars occidentals, perquè d’aquesta manera s’estigmatitzen les variants i es diuen barbaritats com que els parlants occidentals són 'catalans de segona'»

03/10/2024

Mesos amb erra i pioquisme

«El mot pioc ens ve de l’onomatopeia del crit del gall dindi i vol dir estar cloc-piu, un altre compost amb onomatopeies per anomenar algú que està malalt o alacaigut. Res que no es pugui superar amb un bon complex vitamínic i molt de pròpolis a la gola»

19/09/2024

Campanya d'autoestima

«Per a mi, el més important és que la meva filla de 3 anys entengui que el català és una llengua útil i necessària, que a Catalunya es fa servir a tot arreu i en tots els contextos comunicatius i no cal ser submís»

05/09/2024

Rutinàriament

«Comença setembre i toca parlar de rutines, d’inici de curs; fins i tot, de trastorns... Hi ha qui diu que és quan comença l’any nou de veritat, i no els hi falta raó»

26/07/2024

Aneu a «ses Illes»?

«Sabíeu que a Menorca el català va rebre una quantitat considerable d'anglicismes al segle XVIII. Alguns encara es mantenen vius avui dia i, fins i tot, s'han adaptat gràficament al català. I sí, formen part del parlar menorquí»

13/07/2024

Les altres

«Tant de bo més 'malaments rai' en entorns informals i més expressions genuïnes que funcionen en contextos col·loquials. Deixeu de fer les brometes en castellà, que en definitiva es tracta de fer que el català moli més que mai, llondros!»

30/06/2024

Paraula de Barrufeta

«Si hem d’arrufar sempre el nas, fins i tot fent un personatge fictici i amb un registre humorístic, potser algun dia ens ho haurem de fer mirar»

15/06/2024

Fem la muda

«La llengua és plena d’ambigüitats que es fan i es desfan i també de sinonímia que convé fer servir per no caure sempre en les mateixes paraules neutres i empobrides»

30/05/2024

Variants i barbarismes

«Quin motiu hi ha per pensar que 'assentar-se' es considera un barbarisme més greu i d’escala superior que 'ningun'?»

18/05/2024

Eleccions o ereccions?

«Com que els resultats electorals no ens enxerinen els mugrons, sinó que més aviat provoquen el contrari, parlem una mica del vocabulari eròtic»

04/05/2024

Vota llengua (II)

«Votaré a qui vetlli per l’atenció ciutadana en català i faci complir les lleis de codi de consum i de retolació en català. Estaria bé que tot això no hagi de dependre sempre d’uns pressupostos que no s’aproven mai»

22/04/2024

Per Sant Jordi abrileja i la gent bogeja

«Plogui, nevi o faci fred, la meva recomanació és, simplement, que llegiu en català. Deixeu-vos recomanar per la vostra llibretera de confiança»

21/04/2024

Insulta'm en català

«No digueu que el català no té recursos propis per generar llenguatge o bé reciclar-ne, merdícoles, merdacaners, merdufais!»

El més llegit