Bandera negra al Cap i Casal i a Cardona

08 de juliol de 2013
Fa prop de 2 anys afirmava en una entrevista informal amb el periodista Quico Sallés que estàvem en guerra. Avui, 9 de juliol de 2014, es compleixen 300 anys de la promulgació del Ban de Guerra a Ultrança de 1713, i a partir de les 6 del matí, una bandera negra s’ha hissat a l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, bressol del Pacte dels Vigatans a l’Ermita de Sant Sebastià el 1705 i que abocava el Principat a la Guerra de Successió contra els borbons. Així com també a 38 ajuntaments més de la comarca d’Osona, al Consell Comarcal d’Osona, a l’Estany (Moianès-Bages ) i a Berga (Berguedà), gràcies a una iniciativa de la Comissió 2014 d’Osona.

La bandera negra, és el contrari de la blanca, la de la rendició, la bandera negra és la del combat, i s’hissa per demostrar a l’enemic que no rebrà quarter. El simbolisme de les banderes negres és clar, ni es faran presoners ni s’oferirà quarter, sinó que es lluitarà fins a la mort. Ja al 1705, després del Pacte dels Vigatans, i amb l’entrada dels aliats autriacistes a Barcelona, fou hissat a la muntanya de Montjuïc un estendard negre amb la inscripció “Mort o els nostres privilegis conservats”, i a Cardona els regiments reclutats duien banderes negres amb la llegenda “Viurem lliures o morirem”. Jo personalment, el primer cop que la vaig veure fou en el còmic d’Oriol Garcia Quera Barcelona 1714, l’Onze de setembre i em causà un gran impacte. Fins i tot s’utilitzaren camises o llençols tacats de sang ennegrida dels morts i ferits per demostrar que no es capitulava a la tirania de Felip V que volia abolir l’Estat català i anorrear-lo, com havia fet després de la batalla d’Almansa al País Valencià.

És per tot això, que aquests fets mereixen ser recordats tal com toca, i té tot el sentit del món que es faci des dels ajuntaments, ja que fou el braç reial o de les ciutats, el que capitanejà l’opció de resistència durant la Junta de Braços convocada el 30 de juny de 1713 per la Generalitat de Catalunya. Ara només serem uns quants ajuntaments, però esperem que per la Diada d’enguany, amb l’ajut d’entitats supramunicipals, se’ns adhereixin tots els ajuntaments del Principat possibles i especialment s’enarbori la bandera negra als ajuntaments de Barcelona i Cardona. I lluitarem fins a aconseguir-ho!