Benet Jané i el govern dels 21

10 de juny de 2011
El Vendrell serà governat finalment durant els propers quatre anys per un govern integrat per tots els partits menys Plataforma per Catalunya (PxC). Un total de 16 regidors sobre 21. A l'oposició quedaran els cinc representants del partit d'Anglada, en una posició que, segurament, no els és del tot incòmode. El pacte s'ha aconseguit després de moltes incertes i moments en què semblava que tot se'n anava en orris. Especialment quan Benet Jané va tornar a incidir en el govern de 21 regidors en una entrevista radiofònica i va provocar l'enuig del PSC. Durant les hores següents tothom es va tirar al coll del líder de CiU, les bufetades van arribar a través dels mitjans, les xarxes socials, els altres partits o la pròpia CiU, amb declaracions dures de gent com Ferran Falcó.

Finalment, Jané va rectificar i el foc es va apaivagar, quedant tot plegat com una patinada del dirigent vendrellenc. Però el cert és que la proposta de Benet no va ser ni gratuïta ni un error de càlcul. De fet, aquest és un discurs que Jané manté des de les eleccions del 2007: un govern d'unitat on hi sigui present PxC. Gat vell com és, el líder de CiU té molt clar que la situació actual de "tots contra PxC" és un risc important, ja que el partit d'Armengol pot continuar sumant vots a l'oposició si la gestió del govern no és del tot bona. Els números no enganyen: en les últimes tres legislatures, aquell qui governa (sigui CiU o el PSC) perd una gran quantitat de vots, mentre que PxC porta 12 anys seguits creixent.

Per aquesta raó, Jané sempre ha tingut en ment incorporar el partit d'extrema dreta al govern, probablement donant-los la cartera d'immigració. Són molts els que pensen que això no s'acabarà fins que PxC governi, inclús dintre de les files socialistes. Amb la regidoria d'immigració en mans d'Armengol, aquest ja no podria continuar amb la demagògia, sinó que hauria de treballar de valent si no volgués que la seva història caigués com un castell de cartes.

Evidentment aquesta seria una situació extrema, i és lògic que abans es miri de solucionar el tema amb un govern com l'actual. Amb sort, la gestió en convivència d'aquest executiu és prou bona, i aconsegueix mitigar la xenofòbia a la ciutat. Si, per contra, la cosa segueix com els últims anys, és molt probable que, en quatre anys, la PxC acabi governant per imperatiu de les urnes. Si això passa, potser haurem de pensar que el Benet no anava tan mal desencaminat.