Bruce Springsteen, sí, i Jaume Arnella, també
«Encara que uns artistes siguin més majoritaris que d’altres, tots es comuniquen amb nosaltres pel mateix conducte, d’un a un»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
Tot i que qualsevol motivació és bona per parlar del mestre barceloní, cofundador del Grup de Folk, l’ocasió del seu 80è aniversari, celebrat aquest divendres, n’afegeix una altra. Parlem d’un romancer que fa prop de sis dècades, encara en la nit del franquisme, va encetar una trajectòria que, ara ho veiem, tenia un doble vessant: portar al present la tradició de les cançons populars, i fer-ho sota un cert influx espiritual dels llavors emergents folk-singers nord-americans. Gràcies a la seva tasca, si mai el lector es troba en una sobretaula etílica avançada i incorregible, ja no cal que es presti a entonar allò d’Asturias, patria querida, sinó que disposa d’una molt útil peça nostrada: ‘Les rondes del vi’, creació d’Arnella i el seu amic Joan Soler Amigó, tristament traspassat l’any passat.
Em deia una vegada Xavier Baró, trobador de Ponent que no em deixaré mai de lloar, que per a ell, Jaume Arnella era més important que els Rolling Stones, i que la seva obra era tan clau com la de Pau Riba, Sisa, la primera Dharma, Xesco Boix i Uc -“i el disc de debut de Primera Nota”, va afegir-. I bé, tot plegat ens convida a recordar com certs noms fonamentals van caient, a poc a poc, de l’imaginari col·lectiu fins que un dia qualsevol, un jovencell arrufa les celles quan els pronuncies. “Jaume Arnella, un tiktoker potser?”. La setmana que ve, Barnasants acollirà un homenatge al finat Jordi Sabatés. Doncs d’això parlem.
No recordo Jaume Arnella emprenyat, ni actuant com si el món li degués alguna cosa, un tret aquest que, malauradament, no resulta estrany a la professió musical. Ni es dona gaire importància, ni es fa l’heroi, ni el geni abandonat o desatès, i això que no deixen mai de sortir-li fans: el jove grup Fetus, que fa un parell d’anys va adaptar les seves cançons (‘Les rondes del vi’ incloses) en un àlbum, ‘Sota, cavall i rei’. No ha deixat mai de treballar i continua enregistrant un disc a raó gairebé anual, sempre practicant una manera de ser al món amb certa flaire llibertària. A la seva bola, vaja. El nou àlbum duu per títol, adient a l’efemèride rodona i amb aquell punt descarat, ‘40 i 40 besa el cul de la geganta’. I el periodista especialitzat en folk Ferran Riera, n’ha fet un llibre, “Artesà de cançons” (Edicions Sidillà).
Al capdavall, no hi ha distàncies tan colossals entre Bruce Springsteen i Jaume Arnella, encara que un ompli dos cops l’Estadi Olímpic i a l’altre el puguem veure a escenaris com el del Centre Artesà Tradicionàrius. Parlem de trobadors l’art dels quals sorgeix de la veu i del frec de les cordes, que fan anar una memòria antiga, sonora i poètica, i ens toquen l’ànima amb les seves tonades. Perquè, encara que uns artistes siguin més majoritaris que d’altres, tots es comuniquen amb nosaltres pel mateix conducte, d’un a un.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
- Bruce Springsteen, sí, i Jaume Arnella, també · Opinió · Nació
-
- Iniciar Sessió
- Subscriu-t'hi
- Newsletter
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.