Opinió
Tribuna

Construint una fiscalitat verda i de progrés

«Des d'ERC demanem que el dèficit es distribueixi proporcionalment, sabent que només amb el finançament singular podrem finançar l’estat del benestar que la ciutadania de Catalunya es mereix»

Pilar Vallugera
23 de desembre de 2024, 15:06

La setmana passada, el Congrés dels Diputats va avançar en garantir una fiscalitat verda i de progrés que generi prosperitat a Catalunya. Ja fa unes setmanes, el govern de l’Estat va aprofitar la transposició de la directiva europea que fixa un tipus mínim a l’impost de societats per a empreses multinacionals per introduir una autèntica reforma fiscal. Davant la temptativa del PSOE de pactar aquesta reforma amb partits del bloc de la dreta, ERC ha aconseguit que serveixi per garantir que qui més guanya i més contamina pagui més. I que, en lloc de quedar-s’ho l’Estat, aquests diners vagin a Catalunya.

Al programa electoral, ERC ja defensava que els impostos als beneficis de la banca i les energètiques s’havien de convertir en figures permanents. El resultat final del paquet legislatiu és una mostra clara de la feina feta, malgrat els intents de Junts de cedir al xantatge de les grans empreses que s’oposen a una fiscalitat justa.

En primer lloc, s’han augmentat els tipus de l’impost a la banca pactats inicialment entre el PSOE i Junts, que haurien portat a una disminució de la recaptació respecte als anys anteriors. També gràcies a ERC s’ha aconseguit que el recaptat es transfereixi directament a les CCAA d'acord amb el seu PIB, una fórmula que beneficia a Catalunya respecte al repartiment segons població. Només així garantim que els beneficis bancaris generats a Catalunya es posen a disposició de la ciutadania de Catalunya.

Mentre la dreta catalana i basca han actuat com el braç polític de Repsol a l’hora de boicotejar l’impost a les energètiques, ERC ha aconseguit que el govern de l’Estat aprovi un Reial decret llei que manté l’impost a les energètiques per al 2025. Una figura que, cal recordar-ho, encara és vigent i no ha provocat cap efecte distorsionador a unes empreses energètiques que han registrat beneficis rècord els darrers dos anys. Cal assegurar que, mentre es fomenta la implantació d’energies renovables, es manté una fiscalitat justa.

També hem treballat per taxar els beneficis del capital. I per a fer-ho hem augmentat un 2% el tram més alt de l’IRPF sobre aquests ingressos. Està ben documentat com l’1% més ric viu majoritàriament de rendes del capital i paga un tipus mitjà menor al dels trams ocupats per treballadors. Aquest augment és un primer pas per equiparar la fiscalitat de grans capitals a la dels treballadors, una petició llargament reivindicada per ERC.

Finalment, hem aconseguit millorar el marc regulador del lloguer turístic, transposant de forma urgent la nova directiva europea sobre l’IVA que permetrà establir tipus diferenciats a cada territori, en funció de la dificultat d’accedir a un habitatge.

En el seu conjunt, aquestes mesures permetran augmentar la previsió de sostre de despesa de l’Estat per al 2025. ERC ha registrat una proposta de resolució al Congrés dels Diputats exigint que aquests recursos serveixin per realitzar les inversions pendents, especialment en l’àmbit climàtic, i per donar resposta a les necessitats de reconstrucció del País Valencià.

En aquest àmbit també hem reclamat que els objectius de dèficit es distribueixin de forma justa a l’Estat. Des de la crisi financera, el govern central ha exigit una disciplina fiscal fèrria a altres administracions mentre registra la totalitat del dèficit. Des d’ERC demanem que el dèficit es distribueixi proporcionalment a les competències d’ajuntaments i Generalitat, que cobreixen una gran part dels serveis públics més essencials. Tot sabent que només amb el finançament singular podrem finançar l’estat del benestar que la ciutadania de Catalunya es mereix.

Diputada d'ERC al Congrés dels Diputats

El més llegit