L'efecte del dia de l'alliberament de Donald Trump es va estenent com una taca arreu del planeta, i afecta grans i xics en funció de les fílies del protagonista d'aquesta mena de La conjura contra Amèrica que ja havia escrit el Pulitzer Philip Roth.
Les rèpliques de l'alteració del sistema aranzelari les anirem veient i afectaran el nostre dia a dia. Les primeres han sigut aquests dies negres borsàriament parlant, i els anuncis de resposta de la Xina i de la Unió Europea, amb un 70% de les exportacions afectades.
Que la Mare de Déu de Núria ens protegeixi. El Govern ha anat a posar el cap sota la campana del santuari (avui i demà) per veure com pot embastar, ja no només el caos de Rodalies, sinó aquest nou panorama aranzelari que obligarà les empreses catalanes a redissenyar els seus camins de venda a l'exterior si se'ls tanquen les portes del mercat nord-americà. Tancats a Poblet, els consellers de Salvador Illa van aconseguir capgirar el ritme de la sequera i van fer que el març fos el mes més plujós del segle XXI. Si a Núria refan el desgavell diari de Rodalies, s'hi haurà d'anar en processó, per bé que el ferrocarril d'accés no és de Renfe, sinó de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
Ahir vam veure també la reacció del govern espanyol, amb Pedro Sánchez davant d'una pantalla que reclamava el consum estratègic. La defensa dels valors europeus, i de la compra de proximitat. Ves per on. Segons com es llegeixi es pot parlar d'autarquia, segons com es llegeixi es pot anar als tribunals.
A l'ANC li va passar amb la campanya de consum estratègic. Foment del Treball reclamava sancions milionàries per una campanya que durant els anys del Procés demanava en positiu que els consumidors triessin empreses responsables i respectuoses amb la vida política i social.
Tot depèn de la música que hi vulguis posar. I dels diners que tinguis per fer campanya. El govern de Sánchez actua com en l'època de la pandèmia i mobilitza més de 14.000 milions d'euros per amortir els efectes de la guerra comercial de Trump.
Els experts apunten que a Catalunya, on hi ha més de 3.000 empreses directament afectades per aquesta guerra, i unes vendes de més de 4.000 milions, es frenarà el consum familiar, el creixement i augmentarà la desocupació.
Ja sabeu què toca si voleu ajudar a reduir l'impacte del trumpisme. Fer consum responsable, i tenint en compte els nostres valors, que ara no hi ha risc de reacció. Les empreses hauran de buscar mercats alternatius, i sovint Catalunya acaba sent un mercat alternatiu pels vins d'aquí, els olis, les fruites...
Posats a fer, i enmig dels casos de menyspreu de la nostra llengua en el sector del comerç, en tants casos com va recollint Nació, ara sí, ara també, encara tenim un element més de ponderació a l'hora de fer la tria.
Potser a Núria també hi haurà alguna reflexió sobre aquesta altra emergència. Tot depèn del consum estratègic que acabem fent.