Avui celebrem que fa 35 anys es van celebrar les primeres eleccions municipals democràtiques. Un anys en què alcaldes i alcaldesses, amb humilitat i gran dedicació, han contribuït a modernitzar i dignificar els pobles i ciutats de Catalunya.
Al llarg d’aquestes tres dècades i mitja, sovint amb uns recursos migrats i amb moltes limitacions, hem bastit uns serveis públics que han ajudat i molt al desenvolupament dels nostres municipis. Pintors, paletes, fusters, forners, llauners i un llarg etcètera de persones que només han tingut un anhel: servir els seus veïns i veïnes. Amb dedicació, esforç i constància. Sí, també amb alguns errors, però majoritàriament amb molts encerts i, sovint, amb poc reconeixement social.
Els alcaldes hem estat en tot moment al peu del canó, defensant amb vehemència els interessos i les ambicions de la ciutadania. La seva dedicació ha permès desenvolupar i posar en valor una de les seves grans virtuts: la proximitat amb la ciutadania. Els batlles sabem de primera mà quines són les necessitats i els serveis que poden ajudar a millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes. Sabem el què els preocupa, què necessiten i les millors polítiques que es poden aplicar per donar-hi resposta.
Han estat 35 anys en què hem lluitat aferrissadament per defensar allò que creiem que és just i necessari. En cap moment ens hem deixat intimidar per aquells que des d’un despatx s’han vist legitimats a imposar les seves lleis, sense comptar en cap moment, amb l’opinió i la visió d’aquells que coneixen el territori, que parlen i es preocupen pels problemes reals de la gent.
La humilitat, la constància i la vocació de servei a les persones han estat els trets característics dels alcaldes i alcaldesses. Al llarg d’aquests anys hem demostrat la nostra vàlua per gestionar els nostres recursos i oferir els millors serveis a la ciutadania. Les xifres ho avalen, més de 60% dels ciutadans que valoren els serveis socials que ofereixen els ajuntaments ho fa positivament. Som l’administració pública que millor ha gestionat els recursos econòmics, com ho demostren les últimes dades del dèficit públic estatal, essent l’única administració amb superàvit. Hem complert amb les nostres obligacions sense descuidar en cap moment els objectius i els pilars bàsics de l’estat del benestar.
El món local està vivint una de les etapes més fosques dels últims 35 anys amb l’aprovació de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL). Una llei que posa en perill els serveis que els ajuntaments presten als ciutadans. Els alcaldes i alcaldesses ens neguem a demanar permís per prestar els serveis als ciutadans. No permetrem que es vulneri l’autonomia local que tant ens ha costat d’aconseguir i confiem en que el Tribunal Constitucional ens donarà la raó.
Els alcaldes i alcaldesses hem estat escollits democràticament pels ciutadans per gestionar els pobles i ciutats. No ens arronsarem davant d’aquells que volen imposar les seves lleis amb l’objectiu de claudicar amb els seus pensaments i no respecten ni tan sols l’autonomia i les competències bàsiques de la Generalitat de Catalunya.
A partir d’ara cal seguir treballant per construir el model de règim local català que volem. Un model que estigui creat a partir de les necessitats reals dels municipis. Sense interferències que ens limitin i ens posin traves als nostres anhels. El món local sap on vol anar i té el camí traçat. Volem una administració àgil, competent i amb el finançament que li pertoca. Després de 35 anys cal definir clarament quines són les regles. Els ciutadans ens ho demanen i els alcaldes i alcaldesses volem donar-hi resposta.
Els ajuntaments són la base de la democràcia, el puntal dels nostres municipis. I hem de mantenir aquest estatus i si cal enfortir-lo. Perquè aquest serà el millor homenatge a aquells ciutadans que es van posar al capdavant dels primers ajuntaments democràtics, sovint sense formació, però amb la convicció que el futur era municipal.
ARA A PORTADA
03 d’abril de 2014