
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
Un partit que s'anomena liberal, com Ciutadans, presenta una moció contra els indults, abans que ni tan sols comenci el judici. Però no és només això. El seu líder, Albert Rivera, assegura que si governa, els dirigents independentistes compliran condemna (quina?) fins al darrer dia. En un país que pateix problemes de fons molt greus i que exigirien un projecte reformista radical (com la despoblació creixent que afecta gran part de l'Espanya castellana i extremenya, les enormes desigualtats salarials, la crisi de futur dels joves universitaris o el mal funcionament de la justícia), només el càstig al sobiranisme esdevé un aglutinant de la meitat, poc més o menys, del cos electoral espanyol.
El càstig als dirigents sobiranistes és la condemna a "l'altre". L'odi a la diferència. En el rebuig al pacte entre PSOE i PP per nodrir el nou Consell General del Poder Judicial hi ha més reacció contra la mateixa idea de pacte que no pas escàndol pel mecanisme. Cada vegada més, el component "religiós" del nacionalisme espanyol s'entreveu amb poc dissimul.
El suport de "separatistes i populistes" a Sánchez és condemnat com a anatema i veritable pecat original de l'executiu socialista. No es desaprofita cap ocasió per desenterrar els mites de sempre. L'últim, Gibraltar. El llenguatge bel·licós al Congrés s'obre pas a cada dia que passa i fins i tot obliga la presidenta de la cambra a intentar parar els peus als seus.
Òbviament, la situació té poc a veure amb el que es va viure la primavera de 1936. El carrer ho contempla de manera diferent i més madura. Però els discursos són similars. Les paraules provocatives busquen resposta semblant i hi ha qui cau fàcilment en la trampa o busca afegir-se al guirigall. El menyspreu a l'adversari s'ha convertit en un tret comú, especialment en els escons de la dreta de l'hemicicle. Els qui reclamen al sobiranisme eixamplar la base tenen raó, però també cal assumir les dificultats d'acceptar un marc en què les altres identitats només són admeses si renuncien a ser elles mateixes.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.