El poble del sol
«No només els hem abandonat sinó que contribuïm a la seva destrucció com a poble, som còmplices directes del genocidi del poble kurd»
ARA A PORTADA

- Carme Porta
- Activista i exdiputada
El poble kurd ha patit la majoria de conflictes rellevants a l'Orient mitjà durant el segle XX i, els darrers anys, ha estat protagonista principal en la guerra contra DAESH. L'any 2014 la ciutat kurda de Kobanê va ser assetjada durant quatre mesos i atacada per les forces de DAESH, que 135 dies després va ser alliberada per les milícies kurdes. Aquest va ser l'inici de la resistència contra les forces gihadistes. El poble kurd va esdevenir el símbol i l'executor d'aquesta resistència.
Des de Rojava -el Kurdistan sirià, també anomenat Federació Democràtica del nord de Síria- s'ha liderat aquesta lluita i s'han construït estructures comunitàries -cooperatives, consells- i una organització social respectuosa amb els drets i de base equitativa. A Rojava s'ha lluitat contra l'opressió que amenaçava el món i s'ha iniciat la revolució, lluitant contra les estructures patriarcals i de dominació així com les jerarquies. Les dones kurdes han liderat aquesta construcció social, així com la lluita contra les tropes gihadistes. El poble kurd ha entregat milers de vides en una lluita en què totes i tots dèiem que crèiem. Els interessos econòmics han demostrat que la lluita d'occident era una fal·làcia.
La retirada de les tropes dels Estats Units de territori de Síria, sense previ avís, va deixar les guerrilles kurdes -YPJ -Unitats de Defensa de Dones- i YPG – Unitats de Protecció Popular-, en solitari contra un enemic que trobava suport internacional i en mans de Turquia. El mes d'octubre Turquia va iniciar la guerra genocida contra Rojava i el poble kurd. Va començar a invadir part del territori i ho feu en aliança amb antics membres d'Al-Nusra i Daesh, reconvertits per Turquia en l'Exèrcit Nacional Siri. Turquia, un país que vulnera els drets humans, aliat de l'OTAN i vigilant de les fronteres de la Unió Europea.
El silenci d'occident és eixordador davant d'aquests fets. Clares vulneracions dels drets humans, assassinats, atacs directes contra les dones kurdes que són torturades, violades i assassinades per gihadistes que els fan pagar les derrotes patides anteriorment, les que Europa i el món tant van celebrar. Ara s'ignora el dolor del poble kurd i es mira cap a una altra banda cedint al xantatge d'Erdogan.
No només fem cas omís dels i les qui van frenar DAESH, oblidem el seu patiment i la seva entrega, negligim quan Turquia bombardeja hospitals o camps de refugiats, no és només amnèsia induïda i volguda, és també una aliança tòxica i genocida que arma l'exèrcit turc i els seus aliats: armes de llarg abast, drons, avions... No només els hem abandonat sinó que contribuïm a la seva destrucció com a poble, som còmplices directes del genocidi del poble kurd, el poble del sol.
Tècnica en imatge fílmica, ha treballat principalment en l’àmbit audiovisual i periodístic. Membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores, del Grup de Periodistes Ramon Barnils i del PEN Català. Directora de la col·lecció Tinta Fèmina de l’Editorial Trabucaire. Diputada al Parlament de Catalunya en la VI i la VII legislatura. Actualment, cap de comunicació de Fundació Surt.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.