El «sí-sí» puja fins al 52%

«La contundència de les dades és aclaparadora, el “no” ha perdut gairebé quatre punts i l’anomenada tercera via sembla que és una opció estancada»

07 de febrer de 2014
Magnífiques notícies: “I la nit electoral? Quins serien els resultats? es preguntava  el programa 8 al dia sobre el referèndum d'independència del 9 de novembre. Doncs aquests que reproduïm serien els resultats, segons les dades que ahir ens van donar des de la mateixa cadena. Un 52% dels catalans diuen “sí-sí”, i amb tendència a l’alça.

 

 

 

  

  

  

  

 

 

  

  

  

  

 

 

  

  

  

  

 

 

  

  

  

  

 

 

  

  

  

  

 

 

  

  

  

  

 

 

  

  

  

  

 
 
  6/02/2014
8TV
18/12 2013
El Periódico
 
Sí-sí 52,0% 50,7%  
Sí-no 4,9% 6,6%  
Sí-en blanc 4,5% 0,9%  
No 31,2% 35,0%  
En Blanc 7,4% 6,8%  
Total 100% 100%  

En una enquesta amb una mostra de 1.600 individus, sobre el vot vàlid (s’exclouen abstenció, nuls, NS i NC) dels que anirien a votar, i sobre un supòsit de participació mai vist en una democràcia occidental (del 89,2%) els partidaris de la independència obtindrien avui, un doble “sí-sí” amb un 52% dels vots. Per contra només tres de cada deu votants votarien “no” a l´estat propi.

La taula ens dibuixa les dues tendències del que pot acabar passant el 9 de novembre al referèndum : hi ha dos grans grups de votants que cada cop es distancien més l´un de l'altre. El grup majoritari és el dels votants que  volen la independència,  el”sí-sí”, que representa el 52% dels que anirien a votar i guanyen més d´un punt respecte fa dos mesos, i els que votarien que “no” a la independència en primera instància i, que serien un 31,2 %, i que van clarament a la baixa (perden gairebé quatre punts respecte desembre). La resta de coses que passarien aquella nit tindrien –segons aquestes dades- molt poc gruix: La tercera via, és a dir, el “sí-no”, s'estanca entorn un 5% del vot i en un altre 4,9% de “sí-blanc”. El vot en blanc se situa en un 7%, dades homologables a qualsevol elecció, cosa que ens fa pensar que seguirà en unes taxes similars i que –probablement en la seva majoria – no es decanti el dia de la votació a cap opció. La participació que assenyala l´enquesta ens sembla exageradíssimament alta  (89,2%), el que podria denotar algun biaix en la seva realització.

La contundència de les dades és aclaparadora, si tenim en compte, que respecte la mateixa enquesta realitzada per GESOP  fa només dos mesos, el “no” ha perdut gairebé quatre punts i l’anomenada tercera via sembla que és una opció estancada, en un residual 5% de la intenció dels vots vàlids emesos.

A cap observador mínimament imparcial se li pot escapar que, els sobiranistes, per poc que siguin capaços de captar una mínima franja d’indecisos, engrandiran encara amb més rotunditat  les files del “sí-sí”, i faran més ampla aquesta ja clara majoria. Recordin a més, que la major taxa de participació electoral que ha viscut Catalunya fou el 14 de març del 2004 amb un 76,7% d’afluència. Això vol dir, que amb una participació similar,  és probable que el “sí-sí” s’acostés a taxes vora el 60%.

I permeteu-me una reflexió. Sobre el trist espectacle d’ahir a 8TV. Ahir vam veure que ni la pregunta, ni els resultats, ni la realitat, ni els comentaris de sentit comú agraden a la cadena ni als senyors de GESOP. El programa d’ahir, simplement des del rigor metodològic, va ser un frau. I continua sent-ho avui. No es pot dir, i tenir escrit a la web de 8TV coses com “I la nit electoral? quins serien els resultats?”, i posar dades a tort i a dret (incloent els que no van a votar!), per despistar al personal, per justificar l'injustificable i construir un discurs que “'independentisme no és majoritari”. Dir això és simplement un frau. I ho saben.

De totes totes ha estat un encert la doble pregunta. En el camí, els sobiranistes estan –estem- guanyant raons i votants. Ja sabem que en el nostre camí, la carretera tindrà obstacles a superar.