
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
En l'inici de les sessions al Suprem, la feblesa argumental de la fiscalia va quedar exposada. La voluntat de Manuel Marchena de preservar les formes de manera estricta i la reducció de Vox a la mínima expressió van donar aire a la percepció que l'absurditat del relat acusatori queia pel seu propi pes. La presència de Nieto, Millo, Pérez de los Cobos i Montserrat del Toro ha servit per aterrar de nou a la realitat fàctica que es vol erigir en "la" veritat del que va succeir la tardor del 2017.
A la sala del Suprem, els poders de l'Estat han corregut en auxili d'uns fiscals a la defensiva -valgui la paradoxa-. Ja es veurà com evoluciona el judici i quina serà la sentència. De moment, han tornat els guions més sòrdids. Pérez de los Cobos s'ha fet fort en la suposada actitud "hostil de persones parapetades en actitud d'agressió", i fins i tot en el recurs a "nens com a escuts humans". Una afirmació, aquesta, que més aviat delata un sentiment bèl·lic de la força policial que hi intervé. En què estaria pensant el coronel de la benemèrita?
Enric Millo va parlar d'un seguit d'"agressions", "muralles", "artefactes incendiaris" i "la trampa del Fairy" contra els agents. Montserrat del Toro ha narrat escenes que semblen escrites pel cine de terror, esmentant un suposat "setge a la comitiva judicial", remor de veus... i en català!, tot i que no ha sabut especificar si eren crits de "no sortiran!" o de "no passaran!", que és del tot diferent. La secretària judicial ha dibuixat un panorama que en algun moment semblava més propi de Psicosi que d'uns incidents al centre de Barcelona.
Per absurdes que semblin les afirmacions d'aquests testimonis, i per molt que tinguin de revenja personal en algun cas, que ningú s'enganyi. Tenen un sentit polític i un objectiu molt clar: fer molt difícil al tribunal revertir el relat de la instrucció i la fiscalia, la "versió oficial" dels fets d'octubre, així com evitar una sentència "suau". Una possibilitat real per part del Suprem, sí, però que seria, al capdavall, negar el mateix Estat. Qui sap si no negar-se a ell mateix.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
- Els testimonis d'Estat blinden la rebel·lió · Opinió · Nació
-
- Iniciar Sessió
- Subscriu-t'hi
- Newsletter
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.