ERC i «comuns»: incomprensible distància
«Més enllà de les lògiques diferències polítiques, per a molts ciutadans resulta difícil d'entendre que uns i altres no siguin capaços d'arribar a punts de trobada»
ARA A PORTADA
-
El decret de renovables, primera víctima de les desconfiances pel finançament Arnau Urgell i Vidal | Bernat Surroca Albet
-
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
El govern espanyol preveu que les mesures contra la corrupció «estiguin aprovades o en tràmit» en un any Redacció
-
La distància màxima que existeix a data d'avui entre ERC i els "comuns" pot explicar-se per moltes raons. Algunes són de de caràcter polític. D'altres tenen un fons estratègic. En algun cas poden ser de caràcter personal i tenen a veure amb la preponderància d'alguns lideratges a una i altra banda. També hi ha, sens dubte, raons de càlcul electoralista, doncs ERC i els "comuns", en alguns moments, poden arribar a competir per segments electorals relativament similars. Però més enllà de la lògica discrepància, per a molts ciutadans resulta incomprensible que uns i altres no siguin capaços d'arribar a punts de trobada. Perquè republicans i "comuns" representen, amb les seves diferents tonalitats i matisos, anhels similars de transformació.
Cadascú tindrà la seva llista de culpables i el seu propi memorial de greuges. Però el que resulta més sorprenent és que siguin poques les veus dins dels dos espais que apostin obertament per posar les llargues i construir ponts en comptes de dinamitar-los. Perquè, al final, són faves comptades: els respectius projectes d'ERC i "comuns", ja sigui la independència o la revolució democràtica via emergència de la nova política, s'han quedat a mig camí. Ni hi ha a Catalunya hegemonia independentista, ni hi ha a Espanya una correlació de forces que faciliti la transformació de l'Estat. I malgrat la constatació d'això, uns i altres han decidit instal·lar-se en un escenari de pugna i competició en comptes de cercar espais de cooperació i aliança. El resultat és una ERC que pacta amb CDC a la Generalitat, i uns "comuns" que han decidit aliar-se amb el PSC a Barcelona.
Al final, d'aquesta pugna en el si de l'esquerra catalana en pot acabar resultant un càstig col·lectiu, i que tant uns com altres acabin patint el resultat de desgastar-se mútuament en el bany de fang de la miserable micropolítica nostrada. Perquè cal ser ben conscient que mentre els zasques enginyosos a Twitter van que volen, els qui sempre han manat en aquest país segueixen remenant les cireres des dels mateixos despatxos, alimentant un relat de confrontació que té un únic objectiu: fer inviable la consolidació d'una majoria d'esquerres i sobiranista al Parlament de Catalunya.
Periodista i cooperativista, impulsor del digital Crític, especialitzat en periodisme d'investigació. He estat cap de redacció de la revista Enderrock i he col·laborat amb mitjans com la Directa, El Triangle, la revista El Temps i el diari El Punt Avui. Soc membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i participo de l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. He coordinat durant quatre anys l'Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics.
Et pot interessar
- ERC i «comuns»: incomprensible distància · Opinió · Nació Digital
-
- Iniciar Sessió
- Subscriu-t'hi
- Newsletter
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.