
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
El cas de penetració dels ultres a la vida pública estatal ha seguit totes les fases de la resta de països. Com és el blanquejament de molts dels temes favorits de les formacions de dreta extrema o la frivolitat amb què són tractades des dels mitjans de comunicació, que decideixen qui és extremista i qui no. El paper dels mitjans en la legitimació ultra hauria de ser motiu de reflexió severa. Com també la feblesa de la resposta donada des de la cultura i l'acadèmia espanyoles a l'emergència ultra.
En aquest sentit, l'ús del llenguatge és un senyal del que pot venir. El procés sobiranista ha servit també per establir una línia vermella, però no contra l'extrema dreta sinó contra l'independentisme, equiparat a vegades a l'extrema dreta europea mentre Vox era admès amb respecte en el club del "constitucionalisme". Recordem com els líders del partit de Santiago Abascal eren ben rebuts en les manifestacions unionistes a Barcelona.
En realitat, l'afirmació que la democràcia espanyola era neta de tota taca de dreta extrema era com a mínim inexacta. Un potent sector de la dreta més radical mantenia i manté quotes de poder, només que plenament inserida en el principal partit conservador. Un PP que, recordem-ho, va ser fundat per exministres de la dictadura i fou liderat per un José María Aznar que, recordem-ho també, va votar en contra de la Constitució.
És ara, quan el fantasma negre recorre Europa com una taca d'oli, de Finlàndia a Itàlia, de Polònia a França, que veiem que el que representa Vox ja era present a l'estat espanyol, on ha trobat escalf i comprensió. Sobretot en els que encara avui neguen que sigui d'extrema dreta i es disposen a entendre-s'hi sense gaires escarafalls. I potser ens trobem amb sorpreses. Perquè aquest estat, tantes vegades d'esquena als corrents moderns que van triomfar en moltes nacions europees, va ser ràpid a l'hora d'aprendre de les experiències feixistes. Va passar només un any entre l'arribada de Mussolini al poder a Itàlia, el 1922, i el cop militar que va instaurar la dictadura de Primo de Rivera a Espanya.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.