Explicacions imprescindibles

08 de març de 2017
El cas Palau ja s'ha convertit en el cas Convergència. I és que les declaracions de Fèlix Millet i Gemma Montull han posat definitivament el focus en el presumpte finançament irregular del partit nacionalista. L'intent de la formació d'evitar un judici polititzat –amb la retirada de fins a 36 testimonis-, de moment, ha tingut un abast molt limitat.

El guió de la primera sessió de declaracions del cas Palau ha estat el previsible –malgrat que s'esperava que fos Gemma Montull la que "cantés" el presumpte finançament irregular i que Millet es limités a ratificar-ho-, però no per això és menys transcendent. Ha estat, això sí, una voladura controlada: només han sortit els noms dels ex-tresorers Carles Torrent –mort el 2005- i de Daniel Osàcar. A diferència de quan va comparèixer als jutjats per declarar com a imputat l'abril del 2011, a Osàcar no l'ha acompanyat cap dirigent convergent a la Ciutat de la Justícia.

Millet, com a saquejador confés d'una de les institucions culturals més emblemàtiques del país, no és el testimoni més fiable. Però les seves afirmacions ja han aixecat polseguera. Ara, per tant, caldrà que el fiscal aconsegueixi demostrar que els patrocinis inflats de Ferrovial –que segons les declaracions d'aquest dimecres es repartien CDC, Millet i Montull- anaven vinculats a l'adjudicació de concessions d'obra pública. Tanmateix, l'ombra de sospita ha crescut encara més pocs dies després de la darrera operació policial –ben inflada mediàticament- contra el presumpte finançament irregular de Convergència.

Davant d'aquest escenari, les explicacions són imprescindibles i urgents. L'entorn de Mas ha comunicat que l'ex-president català farà una compareixença pública després que acabin els testimonis dels principals processats pel cas Palau. Tot apunta, per tant, que ho farà després de la declaració de l'ex-tresorer Daniel Osàcar. Esperar més faria la bola més gran. I és que avui des del PDECat –partit que no pot al·legar que no té res a veure amb CDC- s'ha mantingut en silenci malgrat que el judici coincidia amb el ple del Parlament.

Que la Fiscalia actuï al servei del govern espanyol no treu que els indicis del presumpte finançament irregular existeixin i que, per primera vegada, arribin a judici. El PDECat –i també la resta de l'independentisme- faria bé de no confondre una cosa amb l'altra. Establir un autèntic cordó sanitari amb la corrupció és imprescindible tant per al futur del partit de Mas i Puigdemont com per intentar garantir l'èxit del procés.