Des de Catalunya no podem permetre més aquest ofec a què ens sotmet l’Estat espanyol i que destrueix lentament l’estat del benestar. La crisi econòmica i l'espoli fiscal ens han portat a un atzucac que serà difícil de superar. L’executiu central no pot mirar cap una altra banda. Ha d’aprofitar el marge de dos anys que ofereix Brussel•les per reduir el dèficit per sota del límit del 3% del PIB. Catalunya té dret a mantenir l’estat del benestar i lluitarem amb totes les nostres forces per aconseguir-ho. No farem ni un pas enrere. Des de CiU exigim al ministre d’Economia Luis de Guindos un terç de la flexibilització del dèficit concedit per Europa per a Catalunya i un canvi de rumb econòmic.
S’ha d’atorgar a Catalunya un marge de reducció del dèficit que, com a mínim, sigui equivalent a un terç del límit de dèficit que Europa permeti a l'Estat espanyol. En el cas de permetre un dèficit del 6,3% per a l'any 2013, el límit de dèficit per Catalunya hauria de ser com a mínim del 2,1%. Amb aquesta redistribució es deixaran de bloquejar les responsabilitats d'aquestes administracions. Amb aquesta redistribució Catalunya podrà mantenir el malmès estat del benestar. Amb aquesta decisió el nostre país podrà bastir les polítiques socials, la sanitat i l’ensenyament, competències que són nostres i que hem de gestionar.
La descompensació excessiva entre ingressos i despeses ens condueix a uns endeutaments no sostenibles. Per al 2013 el dèficit conjunt per a les administracions és del 6,3%; 5,1% per a l'administració central, reduint-se en una sola dècima en els últims dos anys, mentre que el de les comunitats autònomes s'ha reduït des del 3,3% de 2011 al 1,2% que el Govern pretén aplicar al 2013.
Aquesta distribució resulta insostenible i no té cap lògica econòmica. Al Govern espanyol li agrada exigir austeritat a les altres administracions, però és incapaç de gestionar el que li correspon. Mentre Catalunya manté una ferma batalla contra la crisi, la prioritat principal del Govern espanyol és la de recentralitzar l'Estat.
Des de Catalunya no podem permetre que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, plantegi el debat per la distribució del dèficit com una lluita entre comunitats autònomes. Així no avançarem. Ara per ara i mentre Catalunya no tingui les eines d’un estat propi que li permetin negociar directament amb la Unió Europea, el Govern espanyol ha de tractar la qüestió amb el màxim respecte i com una distribució equilibrada entre comunitats autònomes i administració central. Però no oblidem que el nostre objectiu és un dia poder negociar qualsevol matèria econòmica directament amb Europa, la nostra destinació.
Ara a portada
-
-
Política Illa garanteix que els Mossos no deixaran desatès cap poble ni ciutat: «No hi haurà impunitat» Bernat Surroca Albet
-
Societat El Tarzan romà: d'implicar el papa Francesc en ocupacions de pisos a visitar la Casa Orsola David Cobo
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció
21 de maig de 2013