Aquest divendres hem signat l’acord marc amb la Generalitat que permetrà avançar cap a la gratuïtat del segon curs d’educació infantil a partir del curs 2022-23. Sens dubte, és una molt bona notícia. Després d’anys i anys intentant revertir les retallades que han sofert indirectament els ajuntaments, arriba una mesura que significarà un important estalvi per les famílies que porten als seus fills a les escoles bressol municipals.
Però la mesura de la gratuïtat de la I-2 és incompleta, queda clar que tots els serveis complementaris (acollida o menjador) no estaran subvencionats. I a més, el terç que fins ara pagaven els ajuntaments no patirà cap canvi. La creació d’una comissió de seguiment d’aquest acord ha de servir per comprovar si la seva execució va en la direcció correcta i es compleixen tots els compromisos.
Des del món municipalista veiem amb bons ulls la mesura, tot i que considerem que és millorable tenint present que la realitat de les escoles bressol públiques catalanes és heterogènia, ja que no es paga el mateix per una plaça als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, que a localitats com Tàrrega, a Lleida.
Celebrem que al final s’hagi arribat a un acord, que és un bon punt de partida per continuar treballant no només per la gratuïtat en tots els cursos d’educació infantil, sinó que ens ha de permetre avançar cap a la universalitat d’aquest cicle educatiu, l’assignatura pendent.
De fet, Catalunya torna a ser pionera i serem dels primers territoris de tot l’Estat en implementar aquesta mesura, un clar exemple de les polítiques socials que es volen tirar endavant des del Govern Català. Però no oblidem que per aconseguir la universalitat cal que la Llei d’educació de l'estat espanyol converteixi en obligatori el primer cicle d’educació infantil.
Igualment, als ajuntaments ens hauria agradat que tot el període de debat i negociació s’hagués fet prèviament a l’anunci públic de la mesura, ja que hauria esclarit molt més els dubtes i la incertesa de la lletra petita d’aquest acord. La proposta inclosa en els pressupostos de la Generalitat marca un punt d’inflexió en les polítiques del Departament, que en la darrera dècada ha hagut de gestionar la reversió de les retallades, que encara no ha estat completa.
Des del municipalisme continuarem reclamant el sosteniment del finançament de les escoles bressol públiques. En el seu moment vam liderar la seva creació i quan van venir les retallades vam fer els esforços necessaris per no baixar la qualitat d’aquest servei públic.
Per això l’acord que hem signat hauria de ser respectat per totes les forces polítiques que hi hagi en els futurs governs de la Generalitat, i hauria de ser ampliat amb la creació de noves places públiques allà on sigui necessari. Perquè creiem fermament que l’educació infantil és essencial per al desenvolupament dels nostres nens i nenes.
La gratuïtat de l'educació infantil
«L’acord que hem signat hauria de ser respectat per totes les forces polítiques que hi hagi en els futurs governs de la Generalitat»
Ara a portada