Catifa vermella per als investigadors catalans de la Universitat de Lleida i l'IrsiCaixa (l'Institut de Recerca de la Sida) que han fet un pas de gegant per reduir el VIH de manera dràstica. Han creat un gel que evita el contagi de la Sida a partir de l’arròs. Com? Han modificat genèticament unes llavors perquè produeixin tres proteïnes que, combinades, eviten que el virus entri a les cèl·lules.
Per què és tan important? Perquè la major part dels gairebé dos milions de noves infeccions de VIH al món passen a l’Àfrica. I si algun producte barat hi ha en aquest continent és, precisament, l’arròs. Fins ara els remeis eficaços contra la sida eren cars i era impossible exportar-los de manera massiva a països africans.
La descoberta també és clau perquè trenca prejudicis culturals. Aquest gel es pot aplicar directament a la zona de la vagina o l’anus, i pot superar el rebuig que moltes comunitats africanes tenen, per exemple, a l’ús del preservatiu. A més, fins i tot es podria combinar amb algun altre profilàctic perquè també sigui anticonceptiu. Si tot va bé, en qüestió de cinc anys pot sortir al mercat.
Ara bé, no només és una bona notícia a l’Àfrica, malauradament també ho és a casa nostra on encara es registra una mitjana de dues infeccions de VIH al dia. El contagi es produeix no només a través de relacions sexuals sense protecció, també per culpa de les injeccions d’heroïna, una droga que ha ressorgit en els últims anys al Raval (Barcelona), la Mina (Sant Adrià de Besòs) o San Roc (Badalona). Això passa perquè el port de Barcelona s’ha convertit en la gran porta d’entrada d’aquesta substància a Europa, que arriba a través del Mediterrani provinent de Turquia, el Pakistan i l’Afganistan.
Les víctimes potencials de la Sida ja no són només els típics ionquis dels anys 80, que es punxaven el cavall per vena i robaven radiocassets. Cada vegada són gent més jove, de vint-i-pocs, que prefereix fumar-ne, que visita a diari narcopisos i que sol venir d’altres països com França, Itàlia o de l’est d’Europa perquè aquí hi troba dosis més econòmiques.
De moment, les dades oficials no registren un augment del consum d’heroïna a Catalunya i per tant, no es pot demostrar que això porti a nous contagis de la Sida. Però la sensació al carrer és que el cavall ha tornat a galopar, i si no que li preguntin als veïns del Raval, que han vist com el barri s’ha convertit en una passarel·la de zombis, xeringues, excrements i narcopisos.
Tant la Sida com l’heroïna semblaven dues epidèmies eradicades. Notícies com la d’aquests investigadors catalans ens han de donar esperança però no ens han de fer oblidar que la batalla contra la Sida mai no està guanyada del tot. El fantasma de l’heroïna torna a planar pels barris més humils de les nostres ciutats malgrat que alguns mirin cap a una altra banda. I nosaltres, com a societat, no ens podem permetre tornar als anys 80.
La Sida: dels herois a l'heroïna
«El fantasma de l’heroïna torna a planar pels barris més humils de les nostres ciutats malgrat que alguns mirin cap a una altra banda»
Ara a portada